Počinje nova sezona u Gvarneriusu

Dvanaestu sezonu Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerius" otvoriće mlada zvezda srpske muzičke scene, 14-godišnja violinistkinjiga Una Stanić koja je do sada osvojila više od 30 nagrada na prestižnim takmičenjima.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

09:13

Default images

Stanićeva je trenutno vanredni student Univerziteta za muziku i umetnost u Gracu i redovna učenica četvrtog razreda violine Odeljenja za talente Srednje muzičke škole "Kosta Manojlović" u Zemunu. Nastup na prvom koncertu u novoj sezoni Gvarneriusa obezbedilo joj je učešće na Takmičenju mladih talenata klasične muzike iz Srbije "Nagrada Gvarneriusa" na kome je osvojila treće mesto.

Izuzetnim talentom i posebnom virtuoznošću, retkom u mladim godinama, oduševila je članove žirija i publiku, koja je svojim glasovima odlučila da ona osvoji treće mesto na takmičenju koje je "Gvarnerius" pokrenuo prošle godine sa željom da promoviše mlade talentovane muzičare i da populariše klasičnu muziku, istaknuto je u najavi "Gvarneriusa".

Na koncertu u "Gvarneriusu" Stanićeva će sa pijanistom Dejanom Subotićem izvesti dela Johana Sebastijana Baha, Franca Šuberta i Kamija Sen Sansa.

U "Gvarneriusu" će dve večeri nakon otvaranja sezone, 7. septembra solistički koncert održati mlada srpska pijanistkinja Jovana Dankar koja već godinama niže uspehe na evropskoj koncertnoj sceni.

Dobitnica brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima Dankar sa 16 godina započinje studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala sa nagradom iz fonda Slobodanke Milošević Savić za najbolji diplomski ispit. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Drezdenu, gde je završila postdiplomske i master studije.

Članica uglednog muzičkog društva "Jehudi Menjuhin - Live music now", Dankar će prvi put svirati u "Gvarneriusu". Na koncertnom programu su klavirske kompozicije Franca Lista, Aleksandra Skrjabina, Olivijea Mesijana i Kloda Debisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: