The Rolling Stones: Prvih 50 godina

Legendarni rokenrol bend The Rolling Stones proslaviće ovog meseca 50 godina od prvog nastupa u „Marki“ klubu u Londonu 12. jula 1962.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2012.

16:34

Default images

Mik Džeger, Kit Ričards i Brajan Džouns tog dana su sa još trojicom muzičara prvi put svirali pod imenom The Rolling Stones, na nastupu koji je napravio revoluciju u istoriji roka.

Prijatelji iz detinjstva, Džeger i Ričards u to vreme su imali 18 godina, a Džons, koji se 1969. udavio u bazenu svoje kuće, imao je 20 godina.

„Marki“ klubu u Oksford Stritu je bio mesto sa koga je legendarna grupa krenula u osvajanje top lista širom sveta i u narednih pola veka izvršila snažan uticaj na rokenrol kao i na popularnu kulturu u celini.

U proteklih pola veka, britanski bend u svetu je prodao više od 200 miliona albuma. Vrhunac je dostigao krajem 1960-ih i sredinom 1970-ih godina, pre svega zahvaljujući albumima "Beggars' Banquet", "Sticky Fingers" i "Exile on Main Street".

Početak njihovog muzičkog putovanja biće obeležen izložbom fotografija i dokumentarnim filmom.

Hitovi kao "(I Can't Get No) Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash" i "Brown Sugar" danas su rok himne, decenijama nakon što su bili na vrhovima top lista.
Fragment sa omota albuma Exile On Main Street
O trajnoj popularnosti benda, čiji su članovi danas u šezdesetim i sedamdesetim godinama, dokazuju i nagađanja o tome da li će godišnjicu prvog nastupa obelezziti zajedničkim koncertom.

Magazin „Roling Stoun“, nazvan po bluz pesmi Madija Votersa „Like a Rolling Stone“ po kojoj je i bend dobio ime, objavio je prošlog meseca da Džeger, Ričards, Roni Vud i Čarli Vots razmišljaju o najmanje jednom živom nastupu ove godine povodom pola veka rada.

Ipak, Ričards je izjavio da ove godine neće biti turneje grupe, iako članovi benda sviraju zajedno na probama prvi put posle pet godina.

"U suštini, još nismo spremni", kazao je Ričards magazinu „Roling Stoun" u martu i dodao da je 2013. "realnija" godina za početak turneje.

Džeger je na Tviteru demantovao koncert grupe povodom Olimpijade u Londonu koja počinje 27. jula. "Ne sviramo na Olimpijadi, ali se radujem igrama kao i svi ostali!", napisao je prošlog meseca.
Foto: epa
Članovi benda su, takođe, demantovali skorašnje navode medija da će poslednji put nastupiti zajedno na festivalu Glastonberi iduće godine.

Obožavaoci će članove benda moći da gledaju na fotografijama, na izložbi "The Roling Stones: 50", koja se 12. jula otvara u londonskom Somerset hausu. Postoje indicije da će i Džeger i kolege iz grupe prisustvovati otvaranju izložbe. Istog dana u prodaji će se naći i istoimena knjiga.

Novi dokumentarac o grupi od prvog nastupa do danas uslediće u septembru.

The Rolling Stones su u svojoj poluvekovnoj istoriji "preživeli" brojne izmene postave, kao i sukobe Džegera o Ričardsa, koji čine kičmu grupe, a koji su vremenom postali uobičajene „prepirke“.

Sukobi su izbili na površinu 2010, kada je Ričards u autobiografiji "Život" oštro kritikovao Džegera, posebno zbog toga što je prihvatio vitešku titulu od kraljice Elizabete Druge.

Uprkos preprekama, bend je nastavio da nastupa, iako je Ričards umalo poginuo kada je 2006. na Fidžiju pao sa drveta kokosa, tokom turneje na kojoj je grupa promovisala poslednji studijski album "A Bigger Bang".

Ovih dana je u Engleskoj predstavljena i nova neautorizovana biografija Mika Džegera u kojoj se američki autor uglavnom bavio „ljubavnom“ stranom pevača grupe The Rolling Stones i svim njegovim vezama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: