Muzika vreba sa svih strana (VIDEO)

Muzika, kao što već verovatno znate, može doći sa svih strana – sa neba, drveća, vetra, mora... Međutim, sve češće imamo priliku da čujemo namerne projekte posvećene veoma neobičnim izvorima muzike.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

14:44

Default images

Od gama zračenja iz svemira, do "glasa" zlatnih ribica – svaki zvuk može poslužiti da se stvori prelepa simfonija. Pogledajte osam najneobičnijih.

1. Simfonija univerzuma

Naučnici NASA konvertovali su gama zračenje iz svemira u prelepo muzičko delo. „Zahvaljujući posenom (LAT) teleskopu sada možemo da ’vidimo’ gama začenje iz svemira. Ti zraci se sastoje od fotona (elementarnih čestica) od kojih svaki ima svoju energiju i frekvenciju.

Što je energija veća, to je veća i frekvencija. Merenjem istih, možemo konvertovati zračenje u muzičke tonove“, kažu iz NASA.

2. Simfonija grada

Mark Mekeg, student interaktivnog dizajna, sastavio je kompoziciju u izvođenju automobila i drugih prevoznih sredstava na ulicama Londona. On je snimao vozila oko Trga Parlamenta i buku koju su proizvodila pretvorio u muziku.

3. Orkestar zlatnih ribica

„Quinetto“ je muzička instalacija italijanskog ansabla Quiet, koji prati kretanja pet zlatnih ribica i prevodi ih u zvuk. Kako kažu učesnici ovog neobičnog projekta, „cilj je predstaviti nevidljive koncerte svakodnevnog života“.

Kretanja ribica beleže se kamerom, koja putem kompjuterskog softvera zatim prevodi pokrete u digitalni zvučni signal.

4. Muzika prirode

Kompozitor Dijego Stoko poznat je po pretvaranju sveta, naročito prirode, u svoje instrumente.

5. Godovi drveta kao nosači zvuka

Postoji sasvim drugačiji način da prirodu pretvorite u muziku – tako je nemački umetnik Bartolomeus Trojbek stvorio plejer koji očitava godove sa komada drveta i prevodi ih u zvuk klavira.

Muzika koja se tako dobija je, očekivano, veoma dramatična.

6. Teletron

Robert Šnajder, pevač i gitarista grupe „Apples in Stereo“, stvorio je instrument koji mu omogućava da stvara muziku mislima. „Morate biti veoma svesni vaših misli i kontrolisati kakvu muziku ćete stvoriti“, rekao je on jednom prilikom.

7. Orkestar mašina za šivenje

Kanadski umetnik Martin Meser „okupio“ je Orkestar mašina za šivenje, koji predstavlja niz povezanih mašina koje proizvode čudnu, pucketavu muziku uz svetlosne efekte.

8. Glupi orkestar“

Od svih nekonvencionalnih orkestara, „Glupi orkestar“ (The Stupid Orchestra) je možda i najbizarniji. To je instalacija koja se sastoji od oko 200 malih kućnih aparata nemačkog kompozitora, dirigenta i čembaliste Majkla Petermana.

Nakon što je preslušao stotine mini uređaja, Peterman je dizajnirao sopstveni sistem za komponovanje simfonije koji je nazvao „MIDI to Household Appliance Interface“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: