Pobeda Švedske, Srbija treća

Švedska predstavnica Lorin pobedila je u Bakuu na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, dok je srpski predstavnik Željko Joksimović zauzeo treće mesto.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.05.2012.

09:17

Default images

U sasvim predvidljivom finalu održanom u Kristalnoj dvorani u Bakuu ubedljivu pobedu odnela je Švedska predstavnica Lorin koja je Evropu osvojila pesmom “Euphoria”. Ona je bila i glavni favorit na kladionicama danima pre takmičenja, a pobedu je zaslužila sa osvojena 372 boda.

Drugo mesto pripalo je simpatičnim bakama iz Rusije, članicama grupe “Buranovske babuške” koje su pevale pesmu “Party for everybody”. One su, uz simpatije cele Evrope, osvojile i 259 bodova.

Predstavnik Srbije Željko Joksimović osvojio je treće mesto sa 214 glasova. Maksimalnih dvanaest bodova on je dobio od Crne Gore, Bugarske, Slovenije i Hrvatske.

Joksimović je nastupio pod rednim brojem 24 i odlično izveo pesmu “Nije ljubav stvar”. Na sceni su ga pratili članovi “Ad hok orkestra” koji su sa njim bili i na takmičenju u Turskoj kada je osvojio drugo mesto sa pesmom “Lane moje”.

Veče su neobičnim nastupom otvorile plesne grupe iz Azerbejdžana koje su se predstavile akrobatskom koreografijom - kako uz moderne tako i uz tradicionalne ritmove svoje zemlje. Prošlogodišnju pobedničku pesmu izvele su azerbejdžanske zvezde El i Niki, a potom je takmičenje i zvanično počelo.

Prvi je nastupio predstavnik Velike Britanije Inglbert Hamperdink sa baladom “Love will set you free”. Ovaj popularni pevač iz šezdesetih godina prošlog veka verovatno je u svetskim okvirima najpoznatiji učesnik ovogodišnje Evrovizije i jedini je koji se može pohvaliti zvezdom na Bulevaru slavnih u Holivudu.

On je bio jedan od pet predstavnika koji su se po prvi put publici predstavili sa scene Kristalne dvorane u Bakuu. “Italijanska Ejmi Vajhnaus”, pevačica Nina Zili predstavljala je svoju zemlju kao što je odlučeno na festivalu San Remo. Španiju je predstavila Pastora Soler koju je španska državna televizili “molila” da ne pobedi jer zbog krize ne bi bili u mogućnosti da organizuju takmičenje sledeće godine.

Premijerno smo videli i nastup francuske predstavnice Angun, kao i Nemca Romana Loba. Poslednja članica “velike petorke” koja se plasirala direktno u finale je predstavnica Azerbejdžana Sabina Babajeva koja je nastupila pod rednim brojem 13.

Sudeći prema kvotama kladionice “Vilijam Hil” upravo su Švedska, Rusija i Srbija imale najviše šansi za pobedu, dok su kladionačari najmanje bili naklonjeni Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Mađarskoj, Malti, Makedoniji i Litvaniji.

Sledeća, 58. po redu Evrovizija održaće se u Švedskoj. Prve dve polufinalne večeri zakazane su za 14. odnosno 16. maj, dok će veliko finale biti održano 18. maja 2013. godine. Švedska je pre večerašnjeg trijumfa pobedila četiri puta na Evroviziji, a najveći uspeh postigla je pobedom grupe ABBA koja je pesmom "Waterloo" napravila svetsku karijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

324 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: