Joksimović ide u finale Evrovizije

Željko Joksimović, predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, izborio sa za plasman u finale ove muzičke manifestacije nakon večerašnjeg nastupa u drugoj polufinalnoj večeri održanoj u Bakuu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

22:43

Default images

Pesmom “Nije ljubav stvar” uz pratnju Ad Hoc orkestra Joksimović je probio led i prvi pozdravio kako publiku u Kristalnoj dvorani tako i gledaoce širom Evrope.

Svedeni nastup, sličan onom kada je predstavljao Srbiju i Crnu Goru pesmom “Lane moje” na Evroviziji u Turskoj, bio je očigledno efektan pa se naš predstavnik našao među deset kandidata koji su prošli u finale.

Drugo polufinalno veče predstavljalo je i svojevrsnu Jugoviziju jer su se, izuzev Crne Gore koja je otvorila prvo polufinale, predstavnici ostalih zemalja bivše Jugoslavije takmičili večeras.

Odmah nakon Srbije scenu je moćnim glasom preuzela Kaliopi, makedonska predstavnica. Najmlađa učesnica ovogodišnje Evrovizije dolazi iz Slovenije. Šesnaestogodišnja Eva Boto nastupila je pod rednim brojem devet, dok je odmah posle nje nastupila Nina Badrić u ime Hrvatske. Pred sam kraj večeri, kao pretposlednja takmičarka nastupila je Maya Sar, predstavnica Bosne i Hercegovine.

Međutim, za dalje takmičenje izborile su se samo predstavnice BiH i Makedonije.

Veliku pažnji izazvao je nastup švedske predstavnice Lorin sa pesmom "Euphoria" kojoj kladionice daju najviše šansi sa pobedu. Holandija je kako scenski tako i muzički bila inspirsana Indijancima dok je Bugarska, poput Estonije i BiH odlučila da sve svoje snage usmeri na izvođača pa su scenski i specijalni efekti izostali.

Za razliku od njih Gruzija i Turska su se u tom pogledu potrudile da zabave publiku izvodeći brojne akrobacije, dok je predstavnik Slovačke branio note tvrđeg zvuka.

Tokom sabiranja glasova publika u sali bila je u prilici da pogleda nastupe pet prethodnih pobednika koji su izvodili svoje pobedničke pesme u azerbejdžanskom folk aranžmanu kao i evrovizijskI hit "Waterloo" grupe ABBA. Na sceni su bili Marija Šerifović, Dima Bilan, Aleksandar Ribak, Lena i Eldar i Niki. Međutim, naša publika kraj malih ekrana bila je uskraćena za ovo iskustvo zbog reklamnog bloka.

Za dalji plasman već su se izborili predstavnici Rumunije, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Kipra, Grčke, Rusije i Irske, izabrani u prvom polufinalu, kao i direktni finalisti, zemlje "velike petorke" - Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Španija i domaćin Azerbejdžan.

Veliko finale održaće se u subotu, 26. maja, kada će biti poznat pobednik 57. Evrovizije, prve ikada održane u Azerbejdžanu .

Više o atmosferi u Bakuu ovih dana možete čitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: