Bez Ramba u finalu Evrovizije

Prvo polufinalno veče takmičenja za Pesmu Evrovizije održano je 22. maja u Kristalnoj dvorani u Bakuu, a predstavnici deset zemalja izborili su se za plasman u finale zakazano za 26. maj.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

22:50

Default images

Veče je otvorio Rambo Amadeus koji je Crnu Goru predstavio pesmom “Euro Neuro”. Za njim je usledilo sedamnaest predstavnika svojih zemalja koji su nastupili pred šesnaest hiljada gledalaca u dvorani i milionskim auditorijumom koji ovo takmičenje prati u svojim domovima širom sveta.

Prve polufinalne večeri nakon Crne Gore predstavio se Island, a potom su usledile Grčka, Letonija, Albanija, Rumunija, Švajcarska, Belgija, Finska, Izrael, San Marino, Kipar, Danska, Rusija, Mađarska, Austrija, Moldavija i Irska.

Domaćini večeri bile su voditeljke Lejla Alijeva i Nargiz Berk-Petersen, kao i pevač Eldar Gasimov, koji je u duetu sa Nigar prošle godine pobedio na ovom takmičenju.

Veliku pažnju izazvao je nastup takmičarki iz Rusije. Folklorna grupa Buranovskije babuške pobedila je na nacionalnom takmičenju rusku pop zvezdu Dimu Bilana i tako se izborila za učešće na takmičenju u Azerbejdžanu. Najstarija od šest članica ima 76 godina, ali to ih nije omelo da podignu publiku u Kristalnoj dvorani na noge.



Zanimljivo je da je predstavnica Rumunije deo pesme pevala i na španskom jeziku, što nije nimalo slučajno s obzirom na sve veći broj stanovnika Rumunije koji emigriraju u Španiju. Predstavnica Finske poreklom je iz Švedske pa je svoju pesmu otpevala na švedskom. Zapažen nastup ostvarila je i Rona Nišliju, predstavnica Albanije rođena u Kosovskoj Mitrovici, koja je publiku osvojila moćnim glasom.

Deset plasiranih zemalja iz oba polufinala nastupiće 26. maja u finalu, gde ih čekaju Italija, Španija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Azerbejdžan. Predstavnik Srbije Željko Joksimović nastupiće kao prvi takmičar u drugoj polufinalnoj večeri zakazanoj za 24. maj.

Favorit ovogodišnje "Pesme Evrovizije" je, sudeći po kladionici "Vilijam Hil", švedska predstavnica Loren, a za njom slede Rusija, Velika Britanija, Srbija, Danska i Irska.

Evrovizija se ove godine održava 57. put, a Azerbejdžan je po prvi put domaćin ovog najvećeg evropskog muzičkog karavana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: