Počinje 57. "Pesma Evrovizije"

Takmičenje za "Pesmu Evrovizije", 57. po redu, na kome će nastupiti predstavnici 42 zemlje, počinje danas, 22. maja u Kristalnoj dvorani u Bakuu, u Azerbejdžanu, a srpski predstavnik Željko Joksimović nastupa u drugom polufinalu, 24. maja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2012.

18:07

Default images

Prve takmičarske večeri u Kristalnoj dvorani nastupiće predstavnici 18 zemalja: Crne Gore, Islanda, Grčke, Letonije, Albanije, Rumunije, Švajcarske, Belgije, Finske, Izraela, San Marina, Kipra, Danske, Rusije, Mađarske, Austrije, Moldavije i Irske.

Drugo polufinale otvoriće Joksimović pesmom "Nije ljubav stvar", a uslediće predstavljanje takmičara iz Makedonije, Holandije, Malte, Belorusije, Portugala, Ukrajine, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Švedske, Gruzije, Turske, Estonije, Slovačke, Norveške, Bosne i Hercegovine i Litvanije.

Po 10 takmičara iz oba polufinala, koji dobiju najveći broj glasova publike i žirija, plasiraće se u finale, koje se održava 26. maja.

Pravo direktnog prolaska u finale imaju predstavnici "Velike petorke" - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija - i predstavnik zemlje domaćina Evrosonga - Azerbejdžan.

Ove godine je vraćeno ranije pravilo po kojem će publika moći da glasa tek nakon svih odslušanih kompozicija i odgledanih nastupa tokom svake pojedinačne večeri programa.

Italija, Azerbejdžan i Španija glasaju u prvom polufinalu, dok će Velika Britanija, Francuska i Nemačka glasati u drugom polufinalu.

Joksimovića, koji kao izvođač drugi put učestvuje na Evrosongu, a četvrti put kao kompozitor, pratiće "Ad hok orkestar", u sastavu: Ksenija Milošević, Olga Vulović, Miloš Nikolić, Dušan Alagić i Dragan Krstić.

Favorit ovogodišnje "Pesme Evrovizije" je, sudeći po kladionici "Vilijam Hil", švedska predstavnica Loren, a za njom slede Rusija, Velika Britanija, Srbija, Danska i Irska.

U 57. Evrosong uloženo je, prema nekim procenama, oko 50 miliona evra, što ga čini najskupljim izdanjem u istoriji takmičenja.

Domaćini će biti voditeljke Lejla Alijeva i Nargiz Berk-Petersen, kao i pevač Eldar Gasimov, koji je u duetu sa Nigar prošle godine na takmičenju doneo Azerbejdžanu pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: