BG filharmonija slavi 90. rođendan

Beogradska filharmonija predstavila je program za novu koncertnu sezonu 2012/2013. godine u znaku jubileja devedeset godina od osnivanja tog orkestra.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 05.05.2012.

12:37

Default images

Urednica programa Danica Maksimović rekla je da će u novoj orkestarskoj sezoni Beogradska filharmonija imati trideset koncerata raspoređenih u šest ciklusa.

U program za narednu sezonu uvedena su tri nova ciklusa "Bizart", "Vremeplov" i "U susret jubileju", a zadržani su popularni ciklusi "Nove godine", "Pika-točka-tačka" i "Klasični ciklus", rekla je Maksimović.

"U ciklusu 'Bizart' biće predstavljeni neverovatni instrumenti i neuobičajeni umetnici fantastičnih mogućnosti. Predstavićemo džinovske i minijaturne flaute, doboš, vodenu avanturu i zov ogromnog alpskog roga", rekla je Maksimović.

Prema njenim rečima, novi ciklus "Vremeplov" u duhu jubileja filharmonije vodi publiku kroz vreme, repertoarom na koji su uvrštena dela baroka, klasicizma, romantizma i pravaca XX veka.

Ona je dodala da će ciklus posvećen proslavi 90. godišnjice osnivanja filharmonije podsetiti na dirigente, umetnike ili programe koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji tog orkestra.

"Koncertima u susret centralnoj proslavi jubileja dirigovaće šef dirigent Muhaj Tang, ali i bivši šefovi dirigenti Uroš Lajovic i Emil Tabakov", kazala je Maksimović.

Od nove sezone, koncerti u ciklusu "Nove godine" biće organizovani četvrtkom, u skladu sa običajima i učenjem verskih zajednica kojima su ti nastupi posvećeni.

Program predstojeće sezone Beogradske filharmonije možete preuzeti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: