Milana Mladenovića bb, 10000 Zagreb

Jedna od zagrebačkih ulica uskoro bi mogla da dobije ime po čuvenom muzičaru Milanu Mladenoviću, vođi kultne beogradske grupe "Ekatarina Velika".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2012.

20:43

Default images

Naime, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova gradske skupštine Zagreba odlučio je da uputi u proceduru i na javnu raspravu u veća gradskih kvartova predlog za imenovanja novih ulica u Zagrebu.

Između ostalog, predloženo je da dve ulice budu nazvane po muzičarima Milanu Mladenoviću i Karlu Metikošu, dok bi jedno šetalište moglo dobiti ime po čuvenoj pesnikinji Vesni Parun.

Govoreći o inicijativi za imenovanje tih ulica, šetališta i parkova, predsednik odbora Marin Knezović rekao je da je ideja da ulice i trgove u Zagrebu ne moraju dobiti samo ratnici, umetnici ili političari, već da to mogu biti lica iz popularne kulture kao što su Karlo Metikoš, poznat pod imenom Mat Kolins, ili Milan Mladenović.

On je predložio da se ta imena daju ulicama koje su u planu ili u izgradnji kako građani ne bi imali problema s novim dokumentima. Prdlog za Karla Metikoša, koje bi trebalo da se nađu u istočnom delu Zapruša, Knezović je obrazložio time da je Metikoš bio vrlo popularan kao zvezda rok muzike na području bivše Jugoslavije i dela Europe.

Za Milana Mladenovića, rođenog u Zagrebu, rekao je da je bio medijski vrlo zanimljiv jer je reč o pevaču beogradske grupe "Ekatarina Velika" koja je, kako je ocenio, bila popularnija u Hrvatskoj nego u Srbiji, i ostavila je velik trag u popularnoj muzici bivše Jugoslavije. 

Predlog za imenovanje ulice Safeta bega Bašagića ocenio je kao civilizacijski iskorak jer je reč o bošnjačkom preporoditelju, ali i Zagrepčaninu i velikom pravašu, kao i ličnosti čvrsto povezanoj s bošnjačkom i hrvatskom kulturom.

Ulica Milana Mladenovića već postoji u Podgorici, a prošle godine i Beograd je dobio svoj Plato Milana Mladenovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: