Umro Adam Yauch iz Beastie Boys

Adam Yauch, poznatiji kao MCA, jedan od osnivača sastava “Beastie Boys” preminuo je danas u 47 godini života.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

19:35

Default images

Yauch je rođen 5. avgusta 1964. godine u Bruklinu, kao jedino dete slikara i arhitektice. Sam je naučio da svira bas gitaru tokom srednje škole, pohađajući kasnije nekoliko kurseva. Na proslavi svog sedamnaestog rođendana sa dvojicom prijatelja, Michaelom Diamondom (Mike D) i Adamom Horovitzem (Ad-Rock), osnovao je grupu “Beastie Boys”. Sastav je u početku nastupao kao hardkor pank bend, da bi se kasnije okrenuo hip hop muzici, postavljajući je na zavidno mestu u okvirima svetske savremene muzike.

Prvi album, sada već kao hip hop grupa objavljuju 1984. godine pod nazivom “Licensed to III”, a narednim pločama "Paul's Boutique", "Check Your Head" i "Ill Communication" dobili su status velikih zvezda. Tokom karijere benda, koja uspešno traje sve vreme, prodali su četrdeset miliona albuma širom sveta i osvojili nekoliko Gremi nagrada.

Poslednje studijsko izdanje, nakon nekoliko odlaganja, objavili su prošle godine pod nazivom “Hot Sauce CommitteePart Two”. Odlično primljen od strane kritike i publike, album je dokazao istrajnost i kvalitet ovog sastava.

Pre tri godine Yauch je saopštio da boluje od tumora pljuvačnih žlezda. Bolest ga je sprečila  da ove godine sa prijateljima iz benda proslavi ulazak u Rokenrol kuću slavnih. Tom prilikom organizatorima svečane ceremonije poslao je pismo u kojem zahvaljuje svojim prijateljima iz benda i fanovima:

“Posvećujem ovo svojoj braći. Zajedno smo obišli celu planetu. Ovo je takođe i za sve one koje je naša muzika dotakla. Ovo priznanje je vaše isto onoliko koliko pripada i nama.”

Domaća publika imala je prilike da vidi "Beastie Boys" uživo na Exit festivalu 2007. godine.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: