Edin Karamazov gostuje na Kolarcu

Poznati muzičar Edin Karamazov nastupiće u pratnji Gudačkog kvarteta Krakovske filharmonije 16. maja (20h) u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

17:02

Default images

Edin Karamazov afirmisao sе kao jedan od najuzbudljivijih i najharizmatičnijih muzičara na lauti u svetu, što potvrđuju priznanja kritičara u Evropi i Americi. Kritika naročito hvali njegovo virtuozno i emocionalno interpretiranje dela nastalih od 16. veka do danas, uključujući i muziku balkanskih Roma.

Nakon brojnih stilski i muzički različitih nastupa u Srbiji, ovoga puta predstaviće se publici kroz saradnju sa Gudačkim kvartetom Krakovske filharmonije. Na programu će biti dela „Kvintet Fandango“ Luiđija Bokerinija, „Kvintet“ Nikite Koškina, „U ćilibaru“ Filipa Hautona i „Bitlerijane (po Lenonu i Makartinju)“ Lea Brauera.

Prvi solo nastup na lauti imao je 1998. godine, kao zamena u poslednjem trenutku za legendarnog Džulijana Brema. Od tada je izveo i snimio više od osamdeset kompakt diskova s brojnim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku.

Kao izvođač na brojnim žičanim instrumentima iz raznih kultura i različitih razdoblja, Karamazov je ostvario izuzetno uspešne nastupe u svetskim dvoranama kao što su Konserthebau u Amsterdamu, Sala Berlinske filharmonije, Karnegi Hol, bečki Koncerthaus i Sidnejska opera, kao i na svim važnijim muzičkim festivalima.

Uprkos upsehu Karamazov i dalje održava nenajavljene ulične nastupe. Njegova diskografija, u izdanju Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Heavy Sleep i The Lute Is a Song, na kojima gostuju Rene Fleming, Andreas Šol, Kaliopi i Sting.

Gudački kvartet Krakovske filharmonije osnovali su 2008. vodeći muzičari Krakovske filharmonije deleći strast prema kamernom muziciranju. Od tada, mnogo puta su nastupali u Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Repertoar kvarteta sadrži sve velike gudačke kvartete od 1750. godine, preko klasicizma do romantizma, a uživaju i izvodeći savremenu muziku, posebno poljskih kompozitora.

Karte za koncert mogu se kupiti na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca po ceni od 200, 400 i 600 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: