Doktorirao na temu hevi metala

Jedan istraživač sa Novog Zelanda dobio je doktorsku titulu zahvaljujući studiji društvenih navika ljubitelja hevi metala ili "bogana" kako se oni nazivaju u ovoj zemlji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2012.

11:38

Default images

Dejv Snel počeo je svoje istraživanje na Univerzitetu Vaikato 2007. godine sa ciljem da iskoristi psihološka sredstva kako bi porušio stereotipe o "boganima" kao antidruštvenim i potencijalno opasnim autsajderima.

I sam ljubitelj hevi metala, Snel je ove sedmice doktorirao sa tezom "Svakodnevni život "bogana": identitet i zajednica ljubitelja hevi metala".

Uz pomoć donacije od 100.000 novozelandskih dolara (81.000 dolara), Snel je prisustvovao hevi metal koncertima, proučavao društveni milje bogana i intervjuisao ih kako bi video kako pripadanje grupi utiče na druge aspekte njihovih života.

Snel je, kako prenosi, otkrio da iako njegovi subjekti slično fizički izgledaju - svi imaju duge kose, isprane farmerke i naklonost ka crnim majicama, psihološki nisu slični.

On kaže da nema dokaza da su ljubitelji metal zvuka manje sposobni da, na primer, privređuju. Oni, kada rade, samo malo menjaju imidž kako bi se uklopili u takozvano "normalno" okruženje.

"Moje istraživanje pokazuje da ne možete grupisati ljude u određene kategorije što zaposleni u HR (ljudski resursi) sektoru ponekad rade", rekao je on. "Naše interakcije nas oblikuju i mi nismo rođeni ovakvi ili onakvi".

Njegovo istraživanje otkrilo je da biti pripadnih hevi metal kulture znači deliti iskustva sa sebi sličnima. "Sve je prilično normalno - oni odlaze na koncert, nose majice i posle razgovaraju o proživljenom", rekao je on.

Snelov mentor, profesor Darin Hodžets kaže da teza, koja je predstavljena i na konferencijama u Švajcarskoj i Portugalu, predstavlja važno istraživanje. "On je zapravo iskoristio bogane kao pokazatelj naših shvatanja identiteta, kako mi razumemo zajednicu i funkcionišemo unutar nje", rekao je Hodžets.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: