Kings of Strings oduševili publiku

Svetski priznati majstori gitare okupljeni u triu Kings of Strings Tomi Emanuel (Tommy Emmanuel), Vlatko Stefanovski i Stokelo Rozenberg (Stochelo Rosenberg) održali su 17. marta u Sava centru svoj prvi zajednički koncert a nakon toga nastavljaju turneju po gradovima regiona.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2012.

08:59

Default images

Da je publika mnogo očekivala od ovog koncerta znalo se mnogo ranije jer su karte u Sava centru rasprodate davno pre otvaranja 13.Gitar Art festivala i zbog velikog interesovanja naknadno je zakazan još jedan koncert 25.marta u Domu sindikata, takođe u okviru 13.Gitar Arta.

Ono što se nije znalo i prevazilazi sva očekivanja je da su tri vrhunska majstora na šest žica, u godinama za ozbiljno poštovanje, održali koncert u neverovatnom tempu, krenuli su od početka sa maksimalnom posvećenošću i kako je koncert odmicao tri gitarska virtuoza pojačavali su tempo do ekstaze u koju su doveli nekoliko hiljada posetilaca.
Foto: Tanjug
Nazvani "Kraljevi žica" pre prvog koncerta, trojica vrhunskih umetnika gitare "ustoličeni" su na prvom živom nastupu aplauzima oduševljenja i energijom koja je zahvatila publiku oduševljenu neobičnim spojem različitih stilova, karaktera, umeća, stopljenih uživanjem u zajedničkom muziciranju.

Gitarske kraljeve je okupio Gitar Art festival, za 13 godina postojanja poznat po privrženoj i brojnoj publici, po koncertima iznenađenja koji stilski izlaze iz okvira klasične gitare kao i sinoćnji koncert.
Foto: Tanjug
Središnji koncert ovogodišnjeg Gitar Arta, nastup tria Kings of Strings mnogi od zaljubljenika gitarskog zvuka odavno su priželjkivali. Slušali su na prethodnim festivalima svu trojicu, gosti iz Australije, Holandije i Makedonije: Emanuel, Rozenberg i Stefanovski, odavno su postali "domaći".

Publika je naročito bila “opčinjena”, osobenom svirkom, Emanuela, naročitom "klavirskom" tehnikom sviranja sa svih deset prstiju, posvećenim "grljenjem" gitare sa kojom igra i koristi kao udaraljke udarajući ritam po telu gitare.
Foto: Tanjug
Ova tri umetnika domaća publika je već imala prilike da vidi na prethodnim festivalima i svaki put su ova trojica majstora na gitari imali odličan prijem prisutnih, koji je znali da prepoznaju vrhunsko umeće sviranja na klasičnoj gitari.

Na ovogodišnjem festivalu publika je prvi putu videla u zajedničkom nastupu tri potpuno različita umetnika koje je spojila ogromna posvećenost gitari, spremnost da grade zajednički zvuk: Emanuel sa bluz, pop, rok i džez manirom i "finger tehnikom", Stokelo sa nasleđem muzike Ðanga Rajnharta, džipsi džez manira i balkanski kralj gitare Stefanovski, svirali su precizno i usklađeno i bez greške, kao da zajedno sviraju već decenijama..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: