Trio Natalije Gutman u Kolarcu

Jedna od najslavnijih violončelistkinja današnjice Natalija Gutman, sa svojim Klavirskim triom održaće večeras, 6. marta, koncert u okviru cikusa Velikani muzičke scene Kolarčeve zadužbine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

09:07

Default images

Urednik programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine Mima Lazarević najavila je da će Trio na svom prvom nastupu kod nas izvesti program koji predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje kamernog zvuka. Na programu su klavirska trija Jozefa Hajdna, Johanesa Bramsa, Franca Šuberta i Dmitrija Šostakoviča.

Slavna umetnica Natalija Gutman, podjednako uspešna i značajna kao solista, kamerni saradnik i jedna od najuglednijih muzičkih pedagoga na svetu, Klavirski trio u kojem pored nje sviraju violinista Svjatoslav Moroz i pijanista Dmitrij Vinik, osnovala je u znak sećanja na slavni Trio koji su pored nje činili legendarni pijanista Svjatoslav Rihter i njen suprug violinista Oleg Kagan.

Takođe je osnovala Međunarodni muzički festival u Tegernseu, u Bavarskim Alpima u znak sećanja na supruga. Od njegove smrti 1990.godine svakog jula okuplja kolege i prijatelje na ovom festivalu.

Rođena u Kazanu u Rusiji, Gutman je pored majke pijanistkinje u ranom detinjstvu zavolela muziku, počela je da svira violončelo sa 5 godina a kako sama kaže, tehniku i virtuoznost kojom svira duguje dedi, koji se posvećeno bavio njenim sticanjem osnova u muzici, svom profesoru Mstislavu Rostropoviču, a treća figura koja je imala uticaj na Nataliju Gutman je Rihter.

Sarađivala je sa mnogim muzičkim velikanima kao što su Marta Argerič i Miša Majski, Jurij Bašmet, Aleksej Ljubimov, Elizo Virsaladze.

Premijerni je izvođač mnogih kompozicija, među kojima su sonata i prvi koncert za violončelo Alfreda Šnitkea, posvećeni upravo njoj.

I drugi član Tria Moroz potiče iz muzičke porodice, violinu je počeo da uči sa pet godina, bio je student legendarnog violiniste i profesora na Moskovskom konzervatorijumu Kagana.

Nastupao je sa svetski poznatim umetnicima među kojima su i Kagan, Viktor Tretjakov, Jurij Bašmet, Kim Kaškašian, Gutman i Eliso Virsaladze. Moroz se bavi i pedagogijom više od 20 godina, bio je predavač u Rusiji i Nemačkoj a od 2000. godine živi i radi u SAD.

Pijanista Vinik (44) prve nastupe je imao u rodnoj Moskvi kao klavirski saradnik majke, slavne pevačice, mecosoprana Emi Sarkisijav. Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu a master studije je završio kod Eliso Virsaladze na Visokoj školi za muziku u Minhenu.

Kao solista i kamerni muzičar nastupao je na festivalima u Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji kao i u Rusiji u SAD. Veliki broj koncerata je održao i u Ukrajini, Švajcarskoj, Češkoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: