Britanci čuvaju domove Bitlsa

Kuće u Liverpulu, u kojima su odrasli bivši „Bitlsi“ Džon Lenon i Pol Makartni i u kojima su napisali neke od svojih najvećih hitova, biće sačuvane, saopštili su 29. februara britanski zvaničnici.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.02.2012.

19:12

Default images

Lenonova kuća u južnom Liverpulu i obližnja Makartnijeva kuća biće zaštićene kao spomenici drugog reda, što znači da će svaka promena na njima zahtevati odobrenje lokalnih vlasti, kazao je ministar Džon Penrouz, zadužen za očuvanje britanskog nasleđa.

Kuće jednog od najpoznatijih britanskih muzičkih tandema, koji je svoj rodni grad opisao u pesmama "Penny Lane" i "Strawberry Fields Forever", biće tako sačuvane za buduće generacije.

Lenon je u tetkinoj dvospratnoj kući "Mendips", na aveniji Menlov, živeo od 1945. do 1963. nakon razvoda svojih roditelja, kada mu je bilo svega pet godina.

Makartni je od 1955. proveo devet godina u jednoj od tipičnih engleskih kuća u nizu u obližnjoj ulici Fortlin roud.

Dvojica muzičara su vežbala za svoj prvi bend "The Quarrymen" dok su tu živeli, a u Lenonovoj kući su napisali i svoj prvi hit u sastavu Bitlsa - "Please Please Me".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: