Otvoren 27. BG džez festival

Odličan koncert koji je u četvrtak uveče u velikoj dvorani Centra Sava održao Pet Metini trio (Pat Metheny) označio je početak 27. beogradskog džez festivala, koji se nastavlja u Domu omladine do 30. oktobra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

08:26

Default images

Festival su zvanično otvorili ambasador Portugalije Kaetano Luiš Pekuito de Alemida Sampajo i legendarni dirigent Big benda RTS-a Vojislav Bubiša Simić.

Ambasador Sampajo je izrazio zadovoljstvo što je portugalska kultura ovih dana tako prisutna u Srbiji, pominjući Sajam knjiga na kojem je portugalski jezik počasni gost, kao i učešće portugalskih zvaničnika u proslavi 66 godina Ujedinjenih nacija.

On je najavio da će na džez festivalu nastupiti dvoje umetnika iz te zemlje - pevačica Kriština Branko koja izvodi posebnu kombinaciju džeza i fado muzike i jedan od najboljih pijanista Žulio Resende. Simić je podsetio na prvi susret naše publike sa pravim džezom 50-ih godina 20. veka kada je gostovao čuveni Dizi Gilespi, kao i na početak Beogradskog džez festivala, koji je osnovan 1971. godine. Prekinut je zbog ratova 90-ih, a obnovila ga je grupa entuzijasta na čelu sa Vojislavom Pantićem i Draganom Ambrozićem 2005. godine.

"U međuvremenu sve se promenilo, pa i džez, koji sve više ulazi u fuziju sa drugim vrstama muzike. Ali to je dobro, jer je privuklo novu mladu publiku", istakao je Simić najavljujući izuzetno zanimljiv program 27. festivala. Mnogobrojnu publiku oduševili su američki čarobnjak na gitari Metini (57), kontrabasista Lary Grenadir i bubnjar Bil Stjuart.

Dobitnik čak 18 Gremi nagrada, Metini je predstavio izbor kompozicija iz svog bogatog opusa, od prvog albuma "Bright Size Life" iz 1976. do najnovijeg "What It''s All About". Aplauzima posle svake numere, pa i tokom njih, publika je "zaradila" dva bisa. Uz izvanredni muzički doživljaj, svetlosni efekti i dekor - ogromne biljke u saksijama oplemenili su scenu pa je sve izgledalo kao da se koncert održava na nekom egzotičnom mestu.
Foto: TANJUG/FILIP KRAINCANIC/tj
Naš proslavljeni trubač i kompozitor Duško Gojković (80) održaće večeras koncert na 27. Beogradskom džez festivalu u Domu omladine. Na koncertu sa Big bendom Radio televizije Srbije gost će biti britanski alt-saksofonista Piter King.

Gojković, koji već decenijama živi i radi u Nemačkoj, čest je i uvek radi viđen gost Beogradskog džez festivala. Večerašnji koncert je rasprodat, pa će biti repriziran sutra uveče, takođe u velikoj sali Doma omladine.

U ovoj renoviranoj ustanovi kulture večeras će pre Gojkovića, nastupiti srpski Majamisiti trio. Kasno uveče u sali Amerikana koncert će održati nova džez zvezda, italijanski pijanista Stefano Bolani, a iza ponoći evropsko džez otkriće 2010. godine - međunarodni trio Fronezis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: