Otkrivena bista Franca Lista u BG-u

Bista mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, otkrivena je 21. oktobra u parku Manjež u Beogradu, povodom 200 godina njegovog rođenja (22. oktobar 1811.), a spomenik je poklon ambasade Mađarske Srbiji i Beograđanima.

Izvor: Beta
Podeli

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da je otkrivanjem biste zaokružen ciklus kulturnih događaja kojima je u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Lista.

Podsetivši da je u Beogradu organizovano više koncerata i štampana poštanska marka sa likom Lista, Nikovic je rekao je otkrivanje spomenika poslednja karika u nizu manifestacija posvećenih tom umetniku.

"Neka spomenik služi kao izvor muzičkog nadahnuća i podstrek svim Beograđanima, posebno mladim pokoljenjima", rekao je Nikovic i dodao da se nada da će List biti stalna inspiracija stvaralaca.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović rekla je da opus Lista pripada evropskoj i svetskoj muzičkoj baštini i da je za Beograd velika čast da ima njegov spomenik.

Prema njenim rečima, spomenik Francu Listu simbolizovaće bliskost dva naroda i doprineti da Manjež bude park muzike jer ga već krase biste Frederika Šopena, Josifa Marinkovića, Josipa Slavenskog i Koste Abraševića.

Dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Dubravka Jovičić zahvalila je Ambasadi Mađarske i gradskoj upravi Beograda što su, kako je rekla, u park Manjež počeli da unose duh kulture raznih nacija.

Ona je istakla značaj muzičkog stvaralaštva Lista i navela da su njegove kompozicije, među kojima je jedna od najvažnijih Mađarska rapsodija, deo svakog repertoara.

Spomenik je rad umetnice Katalin Gere iz Budimpešte, jedne od najznačajnijih vajara-portretista Mađarske. Izliven je u mesingu i postavljen na postolju od granita "bianko kastilja" visok 170 santimetara. Isti spomenik Budimpešta je poklonila i glavnom gradu Poljske, Varšavi.

Otkrivanju biste prisustvovali su i predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, i vajari Katalin Gere i Zoran Ivanović kome je bila poverena izrada potstamenta spomenika.

Povodom dvestogodišnjice rođenja Franca Lista u okviru Bemusa u subotu 22. oktobra na Kolarčevom univerzitetu Simfonijski orkestar i muški hora RTS će izvesti dela tog kompozitora, a program u njegovu čast večeras, 21, oktobra, izvodi i Beogradska filharmonija.

Prati B92 na Viberu

Muzika

Stounsi snimaju novi album

Gitarista legendarne britanske rok grupe Rolingstouns Kit Ričards rekao je da rade na novom albumu, posle otkrivanja slike na kojoj se vidi britanski reper Skepta u studiju sa Stounsima.

Muzika utorak 25.07. 11:25 Komentara: 2

Kezaja Džouns: Ljubav je vezivno tkivo

Harizmatični pevač i gitarista Kezaja Džouns se ovog leta vraća u Beograd, kao što je i obećao. On će 27. jula nastupiti u letnjem klubu Bitefartcafe, koji se nalazi kod teniskih terena na Kalemegdanu.

Muzika subota 22.07. 15:38 Komentara: 1

"Rodiće se novi Cune"

Čovek orkestar, vlasnik prve zlatne ploče na Balkanu, jedan od retkih koji ima apsolutni sluh, umetnik koji zna najveći broj pesama i sedam decenija neguje narodnu i starogradsku muziku, Predrag Cune Gojković, nagrađen Zlatnim mikrofonom za životno delo, poručio je, u poslednjem intervjuu datom Tanjugu, 2015. godine: "Rodiće se novi Cune....".

Muzika petak 21.07. 17:10 Komentara: 40

Lana del Rej izdala novi album "Lust For Life"

Elizabet Vulridž Grant, poznatija pod imenom Lana del Rej, do sada je izdala četiri albuma. Poslednji album “Honeymoon” je izašao pre dve godine i naišao je na pozitivne kritike, kako profesionalnih kritičara, tako i fanova. Pesme “High By The Beach” i “Music To Watch Boys To” su se neprestano puštale na radijskim stanicama širom sveta.

Muzika petak 21.07. 13:40 Komentara: 3
strana 1 od 1252 idi na stranu