Otkrivena bista Franca Lista u BG-u

Bista mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, otkrivena je 21. oktobra u parku Manjež u Beogradu, povodom 200 godina njegovog rođenja (22. oktobar 1811.), a spomenik je poklon ambasade Mađarske Srbiji i Beograđanima.

Izvor: Beta
Foto: Beta
Foto: Beta

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da je otkrivanjem biste zaokružen ciklus kulturnih događaja kojima je u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Lista.

Podsetivši da je u Beogradu organizovano više koncerata i štampana poštanska marka sa likom Lista, Nikovic je rekao je otkrivanje spomenika poslednja karika u nizu manifestacija posvećenih tom umetniku.

"Neka spomenik služi kao izvor muzičkog nadahnuća i podstrek svim Beograđanima, posebno mladim pokoljenjima", rekao je Nikovic i dodao da se nada da će List biti stalna inspiracija stvaralaca.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović rekla je da opus Lista pripada evropskoj i svetskoj muzičkoj baštini i da je za Beograd velika čast da ima njegov spomenik.

Prema njenim rečima, spomenik Francu Listu simbolizovaće bliskost dva naroda i doprineti da Manjež bude park muzike jer ga već krase biste Frederika Šopena, Josifa Marinkovića, Josipa Slavenskog i Koste Abraševića.

Dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Dubravka Jovičić zahvalila je Ambasadi Mađarske i gradskoj upravi Beograda što su, kako je rekla, u park Manjež počeli da unose duh kulture raznih nacija.

Ona je istakla značaj muzičkog stvaralaštva Lista i navela da su njegove kompozicije, među kojima je jedna od najvažnijih Mađarska rapsodija, deo svakog repertoara.

Spomenik je rad umetnice Katalin Gere iz Budimpešte, jedne od najznačajnijih vajara-portretista Mađarske. Izliven je u mesingu i postavljen na postolju od granita "bianko kastilja" visok 170 santimetara. Isti spomenik Budimpešta je poklonila i glavnom gradu Poljske, Varšavi.

Otkrivanju biste prisustvovali su i predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, i vajari Katalin Gere i Zoran Ivanović kome je bila poverena izrada potstamenta spomenika.

Povodom dvestogodišnjice rođenja Franca Lista u okviru Bemusa u subotu 22. oktobra na Kolarčevom univerzitetu Simfonijski orkestar i muški hora RTS će izvesti dela tog kompozitora, a program u njegovu čast večeras, 21, oktobra, izvodi i Beogradska filharmonija.

Muzika

Violine Stradivarijus - mit koji košta 20 miliona evra

Misterija violina čuvenog italijanskog majstora Antonia Stradivarija prisutna je poslednjih 300 godina. Tokom svog dugog života proizveo je oko 1.100 žičanih instrumenata: violina, viola, gitara i čela. Oko 550 violina, od 960 koliko se procenjuje da ih je napravio, i danas postoje.

Muzika četvrtak 23.03. 09:40 Komentara: 0

Beogradska filharmonija za školarce

Počinje najveseliji period filharmonijske koncertne sezone namenjen mlađim školarcima koji će u periodu od 23-31. marta (radnim danima od 10 i 12h), slušati i gledati priču o "Putovanjima miša Mije".

Muzika sreda 22.03. 19:41 Komentara: 0

Kralj Čačka i u Čačku

Muzičko-poetsko veče Nenada Marića poznatijeg kao Kralj Čačka i promocija njegove zbirke poezije „Na margini" biće održano u okviru 54. Disovih svečanosti u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.

Muzika utorak 21.03. 12:12 Komentara: 2

Preminuo Čak Beri

Jedan je od najuticajnijih muzičara u istoriji rokenrola Čak Beri preminuo je u 90. godini, saopštila je policija američke savezne države Misuri.

Muzika subota 18.03. 23:55 Komentara: 119
strana 1 od 1225 idi na stranu