Otkrivena bista Franca Lista u BG-u

Bista mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, otkrivena je 21. oktobra u parku Manjež u Beogradu, povodom 200 godina njegovog rođenja (22. oktobar 1811.), a spomenik je poklon ambasade Mađarske Srbiji i Beograđanima.

Izvor: Beta
Podeli

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da je otkrivanjem biste zaokružen ciklus kulturnih događaja kojima je u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Lista.

Podsetivši da je u Beogradu organizovano više koncerata i štampana poštanska marka sa likom Lista, Nikovic je rekao je otkrivanje spomenika poslednja karika u nizu manifestacija posvećenih tom umetniku.

"Neka spomenik služi kao izvor muzičkog nadahnuća i podstrek svim Beograđanima, posebno mladim pokoljenjima", rekao je Nikovic i dodao da se nada da će List biti stalna inspiracija stvaralaca.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović rekla je da opus Lista pripada evropskoj i svetskoj muzičkoj baštini i da je za Beograd velika čast da ima njegov spomenik.

Prema njenim rečima, spomenik Francu Listu simbolizovaće bliskost dva naroda i doprineti da Manjež bude park muzike jer ga već krase biste Frederika Šopena, Josifa Marinkovića, Josipa Slavenskog i Koste Abraševića.

Dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Dubravka Jovičić zahvalila je Ambasadi Mađarske i gradskoj upravi Beograda što su, kako je rekla, u park Manjež počeli da unose duh kulture raznih nacija.

Ona je istakla značaj muzičkog stvaralaštva Lista i navela da su njegove kompozicije, među kojima je jedna od najvažnijih Mađarska rapsodija, deo svakog repertoara.

Spomenik je rad umetnice Katalin Gere iz Budimpešte, jedne od najznačajnijih vajara-portretista Mađarske. Izliven je u mesingu i postavljen na postolju od granita "bianko kastilja" visok 170 santimetara. Isti spomenik Budimpešta je poklonila i glavnom gradu Poljske, Varšavi.

Otkrivanju biste prisustvovali su i predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, i vajari Katalin Gere i Zoran Ivanović kome je bila poverena izrada potstamenta spomenika.

Povodom dvestogodišnjice rođenja Franca Lista u okviru Bemusa u subotu 22. oktobra na Kolarčevom univerzitetu Simfonijski orkestar i muški hora RTS će izvesti dela tog kompozitora, a program u njegovu čast večeras, 21, oktobra, izvodi i Beogradska filharmonija.

Prati B92 na Viberu

Muzika

Mariza dobila priznanje koledža Berkli

Svetska zvezda fado muzike Mariza, koju očekuje koncert 7. decembra u beogradskom Sava centru, upravo je završila uspešnu severnoameričku turneju, gde je primila prestižno priznanje muzičkog koledža Berkli - "Berklee’s Master of Mediterranean Music Award".

Muzika petak 17.11. 15:45 Komentara: 5

Veštičji obredi na koncertu Filharmonije

Na drugom koncertu iz ciklusa „Vatra“, Filharmonija prikazuje veštice u muzičkim partiturama, pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, u petak 17. novembra (Kolarac, 20č). „Noć na golom brdu“ Musorgskog i „Fantastična simfonija“ Berlioza uokviruju Koncert za obou i orkestar Von Vilijamsa u izvođenju Sanje Romić, prve oboistkinje Beogradske filharmonije.

Muzika četvrtak 16.11. 10:51 Komentara: 1

Josipa završava slavljeničku turneju u Sava centru

Muzička diva Josipa Lisac simbolično će završiti slavljeničku turneju povodom 50 godina karijere koncertom 14. februara 2018. godine u beogradskom Sava centru! Josipa je turneju bila započela na prošli Dan zaljubljenih upravo u Sava centru, koji je bio rasprodat desetak dana unapred.

Muzika utorak 14.11. 13:29 Komentara: 0
strana 1 od 1269 idi na stranu