Vivaldi, Bouvi i violine na Kolarcu

Američki violinista Robert Mekdafi nastupiće 23. oktobra u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS) na koncertu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2011.

19:02

Default images

Mekdafi će nastupiti zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa i violinistkinjom Marijom Špengler. Na programu će biti dela savremenih kompozitora Gijoma Lekeua, Astora Pjacole i Leonida Desjatnikova, kao i američkog kompozitora Filipa Glasa.

Beogradskoj publici premijerno će biti izveden Glasov komad "Američka četiri godišnja doba" koji je taj umetnik završio pre godinu i po dana, po narudžbi Roberta Mekdafija kome je pripalo ekskluzivno pravo na trogodišnje izvođenje.

Mekdafi je rekao da je od početne ideje do završetka komada proteklo sedam godina i da je i sam Glas na kraju bio iznenađen kvalitetom te kompozicije.

"Tražio sam komad koji ima istu orijentaciju kao delo Antonija Vivaldija, s tim što bi umesto baroknog kontinua ubacio sintisajzer i tako uneo taj tipični 'glasovski' rok zvuk koji je snažno uticao na Dejvida Bouvija, Dejvida Birna i Pola Sajmona", rekao je Mekdafi.



Kompozicija Filipa Glasa koja će premijerno biti izvedena za beogradsku publiku, prema rečima Mekdafija uzbudljiva je, mistična, glasna i brza i predstavlja važan doprinos savremenom muzičkom stvaralaštvu.

Poznati violinista je kazao da uobičajeno na koncertima pre izvođenja Glasove kompozicije svira Vivaldijeva "Četiri godišnja doba", ali da to na beogradskom koncertu neće biti slučaj.

Robert Mekdafi nastupa kao solista sa najznačajnijim svetskim orkestrima, uključujući Njujoršku i Losanđelesku filharmoniju, Simfonijske orkestre Čikaga, San Franciska, Atlante, Hjustona, Dalasa, Montreala i Toronta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: