Vodimo vas na koncert Galije

Niška grupa "Galija", jedna od najistrajnijih i najosobenijih grupa jugoslovenskog i srpskog rokenrola, proslaviće 35 godina postojanja koncertima 22. i 23. oktobra u velikoj dvorani Sava centra u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

10:18

Default images

Povodom jubileja, vođa grupe Nenad Milosavljević, stihopisac i pevač Predrag Milosavljević i članovi grupe najavili su koncerte sa posebnim repertoarom, sačinjenim skoro isključivo od "Galijinih" balada iz svih delova karijere, koje su za ovu priliku urađene u potpuno novim aranžmanima.

Nenad Milosavljević, početkom sedamdestih, već poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar, okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi "Treća polovina" niške amaterske pozorišne družine.

Prvu probu održali su 4. januara 1976. godine u prostorijama Doma kulture u Nišu, a dogovor o osnivanju grupe postignut je u poznatoj niškoj kafani "Galija", čije ime su i preuzeli.

Prvi značajan uspeh, "Galija" je postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978, nastupivši u sastavu Nenad Milosavljević (vokal, akustična gitara, usna harmonika), Goran Ljubisavljević (gitara), Predrag Branković (bas), Boban Pavlović Čalton (bubnjevi) i Zoran Stanković (klavijature).

Nekoliko meseci kasnije na Omladinskom festivalu u Subotici proglašeni su za "istinsko otkrovenje festivala", a sledeće godine za PGP RTS objavili debitanski album "Prva plovidba", sa koga su se izdvojile pesme "Gospi", "Avanturista" i "Decimen".

Potvrdu o svojoj popularnosti "Galija" je dobila na koncetu grupe "Bijelo dugme" na Stadionu JNA u Beogradu, gde su nastupili sa još 19 grupa pred 70.000 posetilaca i ostavili odličan utisak.

Iza sebe imaju 14 albuma, pet kompilacija i mnoštvo hitova, koji su ih svrtali u jednu od najpopularnijih grupa na ovim prostorima.

Pre dve godine "Galija" je objavila kompilaciju "Oženiše me muzikom" sa 33 numere koje su originalno objavljene na gramofonskim pločama, a povodom proslave 30 godina kontinuirane saradnje sa PGP RTS-om. "Galija" je prošle godine objavila album "Mesto pored prozora".

U Sava centru “Galija“ će nastupiti u postavi: pevač i akustična gitara Nenad Milosavljević-Neša Galija, pevač Predrag Milosavljević-Peca, bubnjar Boban Pavlović-Čarlton, gitaristi Dragutin Jakovljević-Guta i Miloš Krstić-Krle, basista Siniša Pavlović-Stenli, i klavijaturisti Ivan Ilić-Ilke i Goran Antović.
Specijalni gost koncerata biće Galijin bivši gitarista Žan Žak (Jean Jacques) Roskam koji je napustio bend pre 20 godina.

Organizator koncerta je agencija Long Play, a ulaznice po cenama od 1.000, 1.200, 1.500 i 1.700 dinara su u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine Beograda, kao i preko mreža Card servicea i Eventima.

B92 i Long Play vas vode besplatno na koncert grupe Galija u subotu 22. oktobra u u Sava centru. Prijavite se na karte@b92.net , ostavite ime, prezime, broj kontakt telefona i u subjektu poruke obavezno upišite “Galija“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: