Opera "Mileva" za srpsku baštinu

Opera Aleksandre Vrebalov "Mileva", čija će praizvedba biti 21. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, jeste veliko opersko delo koje će jednog dana postati deo umetničke baštine naše zemlje, izjavio je upravnik SNP Aleksandar Milosavljević.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

15:21

Default images

Najstariji srpski profesionalni teatar, koji ove godine obeležava 150. godišnjicu postojanja i uspešnog rada, povodom svog velikog jubileja naručio je od svetski afirmisane kompozitorke tu operu jer je, kao nacionalno pozorište, SNP dužno ne samo da izvodi klasična dela te vrste nego i da podstiče i stvara nova, rekao je on na konferenciji za novinare.
Uoči novosadske i svetske premijere predstave o motivima iz života Mileve Marić Ajnštajn, radjene po libretu Vide Ognjenović na osnovu njene drame "Mileva Ajnštajn", Milosavljević je istakao da je to delo odabrano u prvom redu kao "izazov koji SNP može da ponudi takvoj umetničkoj ličnosti kakva je Aleksandra Vrebalov".

Izražavajući uverenost da je SNP, zajedno sa gostima u toj operi, na pravi način odgovorilo izazovu koji je postavila kompozitorka, upravnik je ocenio da je stvorena veoma dobra predstava koju će publika sigurno dobro primiti. Napominjući da je taj veliki umetnički poduhvat intenzivno radjen oko pet meseci uz veliko zalaganje svih aktera, Vrebalov je govorila o svojoj pripremi za rad na toj operi, imajući u vidu dužinu teksta i vremenski okvir muzike, za predstavu koja traje oko dva sata.

On je rekla da je, uz saglasnost Ognjenovićeve, skratila tekst na neophodnu meru kako bi on bio uklopljen u muzički okvir za predvidjeno trajanje predstave.

Reditelj opere "Mileva", gost iz Hrvatske Ozren Prohić istakao je da je to izuzetno složeno delo, s dramaturškim zaokretom i mešanjem vremena, tako da je bio neophodan dug rad i mnogo proba.
Aleksandra Vrebalov, Vida Ognjenoviæ, Ozren Prohiæ
Zahvalivši što je pozvan u SNP da režira povodom jubileja tog teatra, Prohić je istakao da je radio sa ansamblom i solistima izuzetnih mogućnosti kao i sa odličnim orkestrom pod upravom mladog dirigenta Aleksandra Kojića.

Kojić je rekao da je ta nova opera ne samo za njega i Orkestar SNP-a nego i kompletan ansambl bila veliki izazov , jer se decenijama izvode klasična dela i ocenio da će opera "Mileva" sigurno naići na dobar prijem kod publike.

Osim režije, Prohić je uradio i scenu, kostimograf je Jasna Badnjarević, dirigent Hora Vesna Kesić Krsmanović a autor video projekcije je Ivan Faktor, takodje gost iz Hrvatske.

Ulogu mlade Mileve igra sopran Darija Olajoš Čizmić dok je Mileva-senior mecosopran Violeta Srećković. U ulozi Alberta Ajnštajna je Vladimir Andrić (gost), Zorka je Jelena Končar a profesor Veber je gost iz Zagreba Miljenko Đuran.

Nastupiće i Branislav Jatić, Marina Pavlović Barać, Saša Štulić, Verica Pejić, Maja Mijatović, Branislav Cvijić, Igor Ksionžik, Željko Andrić, Goran Krneta, Laura Pavlović i Slavoljub Kocić.

Beogradska premijera opere "Mileva", kako je ranije najavljeno, biće održana na 43. Bemusu 25. oktobra u Centru "Sava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: