Aleksandar Marković sutra na Bemusu

Na koncertu u okviru Bemusa, 20. oktobra u 20 časova, beogradska publika će imati priliku da čuje Aleksandra Markovića, mladog dirigenta sa zavidnom međunarodnom reputacijom.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

13:31

Default images

Marković će nastupiti sa orkestrom Camerata Serbica, a na programu koncerta su premijere dela Vuka Kulenovića - Koncert za violinu i gudački orkestar i Aleksandra Obradovića - Koncert br. 3 za klavir, kao i dela simfonijske literature - “Islamej”, orijentalna fantazija Balakirjeva i Simfonija br.2, Borodina.

Aleksandar Marković, rođeni Beograđanin, je jedan od najistaknutijih mladih dirigenata u Evropi, a o njegovoj, izvanredno uspešnoj, karijeri kod nas se malo zna. Dirigovanje je studirao u Beču, u klasi Leopolda Hagera, gde je diplomirao kao student generacije.

Dobitnik je prestižne stipendije "Fondacije Herbert fon Karajan", sa 28 godina je pobedio na "7.Internacionalnom takmičenju dirigenata Gregorž Fitelberg" (u Poljskoj), a na masterklasu u Sijeni (Italija), nagrađen je Diplomom d'onore.

Marković je već tri godine Šef dirigent i Umetnički direktor Filharmonije Brno (Češka). Sa svojim orkestrom gostovao je u mnogim državama (Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovačka, a upravo je završio dvonedeljnu turneju po Japanu).

Od 2005. do 2008. godine bio je šef dirigent Opere u Inzbruku, dirigovao je velikim brojem vrlo renomiranih evropskih orkestara, među kojima i Bečkim simfonijskim orkestrom, Koncerthausorkestrom Berlin, Drezdenskom filharmonijom, Škotskim kamernim orkestrom, Štutgartskom filharmonijom, Nirnberškom filharmonijom, Mocerteum orkestrom Salzburg, Kamernim orkestrom Spirit of Europe, Praškim simfonijskim orkestrom, Slovačkom filharmonijom, Praškim kamernim orkestrom, Litvanskom nacionalnom filharmonijom, Madridskom filharmonijom, Slovenačkom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, kao i Simfonijskim orkrstrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom...

Od neevropskih orkestara nastupao je sa Katarskom Filharmonijom i Korejskim orkestrima, a dirigovao je i koncertom kojim su otvorene Bečke muzičke svečanosti, kao i na završnom koncertu muzičkog festivala u Bratislavi, na festivalima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: