Sve je spremno za "Eurovision 2011"

Takmičenje za "Pesmu Evrovizije", 56. po redu, od 10. do 14. maja u Diseldorfu, obeležiće povratak Italije posle 13 godina, ali i čuvene predstavnice Izraela Dane Internacional.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 07.05.2011.

14:23

Default images

Italija, koja je više od decenije odbijala da učestvuje na Evrosongu, ove godine kao veliki finansijer Evropske radiodifuzne unije (EBU) pridružuje se direktnim finalistima, pa ćemo umesto takozvane "velike četvorke", imati "veliku petorku". Italiju će predstavljati Rafaelo Gualaci sa pesmom “Follia d’amore”, koja je nagrađena na ovogodišnjem festivalu Sanremo.

Zanimljivo je da je Nemačka, koja jedino 1996. nije uspela da se kvalifikuje za takmičenje, dva puta pobedila - 1982. i 2010, ali Evrosong organizuje treći put.

Naime, Frankfurt je bio domaćin takmičenja davne 1957. kada nije važilo pravilo da pobednik takmičenja organizuje naredno. Drugi put su organizovali takmičenje 1983. u Minhenu, zahvaljujući pobedi Nikol. Prošlogodišnja pobednica Evrosonga Lena Majer-Landrut predstavljaće svoju zemlju ponovo, što se u istoriji ovog takmičenja desilo samo još dva puta.

Pobedu na Evrosongu pokušaće da ponovi i čuvena predstavnica Izraela Dana International, čija je pojava, a zatim i pobeda na ovom takmičenju 1998. izazvala burne reakcije, posle saznanja da je rođena kao muško.
Od ovogodišnjih predstavnika evrovizijsko iskustvo imaju i Dino Merlin koji je nastupao za Bosnu i Hercegovinu 1999, Gunar Lafšon za Island 2001, kao i Zdobsi Zdub koji je predstavljao Moldaviju 2005. Na "Pesmu Evrovizije" vratili su se San Marino, Mađarska i Austrija. Slovačka je dva puta zvanično najavljivala povlačenje zbog nedostatka finansija i reogranizacije javnog emitera, ali je ipak "ostala u igri". Crna Gora i Češka i ove godine propuštaju takmičenje zbog finansijskih problema. Lihtenštajn je ponovo izrazio želju da učestvuje, ali zbog nedobijanja aktivnog članstva u EBU, to im je uskraćeno. Ista situacija je i sa zemljom Bliskog istoka, Katarom. U Diseldorfu su se okupili predstavnici 43 zemlje, što je rekord postignut 2008. u Beogradu.



U dva polufinala, 10. i 12. maja, nastupiće po 19 zemalja, a po 10 najboljih izabraće publika i žiri, i oni će se u finalu, 14. maja, pridružiti "velikoj petorki" - Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanije, Španija.

U prvom polufinalu nastupiće predstavnici Poljske, Norveške, Albanije, Jermenije, Turske, Srbije, Rusije, Švajcarske, Gruzije, Finske, Malte, San Marina, Hrvatske, Islanda, Mađarske, Portugalije, Litvanije, Azerbejdžana i Grčke.

Drugo polufinale okupiće učesnike iz BiH, Austrije, Holandije, Belgije, Slovačke, Ukrajine, Moldavije, Švedske, Kipra, Bugarske, Makedonije, Izreala, Slovenije, Rumunije, Estonije, Belorusije, Letonije, Danske i Irske.

Voditelji programa biće Anke Engelke, Džudit Rakers i Štefan Rab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: