Koncert "Mladi za mlade Japana"

Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" i specijalni gost, mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, održaće humanitarni koncert "Mladi za mlade Japana" u nedelju, 8. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

14:20

Default images

Filharmonija mladih "Borislav Pašćan", jedina omladinska filharmonija u Srbiji, od osnivanja okuplja najnadarenije mlade muzičare, učenike srednjih muzičkih škola i muzičkih akademija. Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su učili dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predvođena osmim dirigentom od osnivanja orkestra Pavlovićem, članom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Filharmonija mladih na humanitarnom koncertu u nacionalnom teatru izvešće Sonatu a-mol, op. 143 Franca Šuberta, Uvertiru za operu "Figarova ženidba" Volfganga Amadeusa Mocarta, kompoziciju Svetislava Božića "Ishod" za simfonijski orkestar.

Gost iz Rusije, student pete godine Moskovskog državnog konzervatorijuma Čajkovski, laureat brojnih međunarodnih takmičenja mladih pijanista, Sinčuk izvešće Preludijum, koral i fugu Sezara Franka, a zajedno sa Filharmonijom mladih Mocartov Koncert za klavir i orkestar Ce-dur K.467.
Aleksandar Sinèuk (www.narodnopozoriste.co.rs)
Pobednik petog Međunarodnog takmičenja Marije Judine u Peterburgu 2003. godine, drugog Ruskog otvorenog takmičenja mladih muzičara u Hanti-Majasku 2004.godine, Međunarodnog takmičenja Umetnost 21. veka u Kijevu 2005.godine, Sinčuk je kao stipendista fonda Vladimira Spivakova 2007. i 2008. godine održao više solističkih koncerata u Beogradu.

Filharmonija mladih "Borislav Pašćan“ održala je brojne koncerte u velikim muzičkim centrima Evrope, dobitnik je nagrada i priznanja a mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: