Makron otvorio izložbu Pikasovih slika

Francuski predsednik Emanuel Makron otvorio je u Parizu veliku izložbu slika Pabla Pikasa, koja se odnosi na jednu ključnu godinu umetničkog rada i života tog slavnog španskog slikara.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

10:18

Makron otvorio izložbu Pikasovih slika
Tanjug / Ian Langsdon/pool photo via AP

Makron se sa suprugom Brižit na izložbi zadržao sat i po, a posle obilaska je izjavio da u Pikasovim slikama voli "izuzetnu senzualnost", kao i "političko značenje", posebno u godinama koje su prethodile Drugom svetskom ratu.

Na izložbi pod nazivom "Pikaso 1932. Erotska godina" izloženi su mnogi portreti Pikasove ljubavnice Mari-Terez Valter, među kojima i čuvena dela "San" i "Devojka ispred ogledala" koje predstavljaju blago Muzeja Moderne umetnosti u Njujorku i retko napuštaju to mesto.
Tanjug / Ian Langsdon/pool photo via AP
Makron, za kog AP navodi da je ljubitelj književnosti i slikarstva, uživao je na izložbi u prisustvu članova Pikasove porodice, među kojima je bila i Maja Vidmajer-Pikaso - ćerka koju je slikar dobio sa Valter.

Francuski predsednik je rekao da je Pikasova dela "otkrio" kada je imao 12 ili 13 godina. Slike je tada video u muzeju u rodnom gradu Amijenu, na severu Francuske.
Tanjug / Ian Langsdon/pool photo via AP
"Mogu vam reći da je za mladog tinejdžera to bio događaj. Dobro ga se sećam. Bio sam ganut", kazao je Makron.
Makron je dodao da bi bilo fenomenalno kada bi Pikasove slike mogle da budu izložene u Jelisejskoj predsedničkoj palati. Izložba Pikasovih slika u Parizu trajaće od 10. oktobra do 11. februara. Potom će izložba biti prikazala u londonskoj Tejt modern galeriji, od 8. marta do 9. septembra.
Tanjug / Ian Langsdon/pool photo via AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: