Francuska televizija otkriva crteže Iva Sen Lorana

Erotski crteži koje je napravio poznati francuski modni kreator i kostimograf Iv Sen Loran biće predstavljeni naredne nedelje u emisiji na francuskoj televiziji Frans 2.

Kultura

Izvor: Beta

Nedelja, 08.10.2017.

15:03

Francuska televizija otkriva crteže Iva Sen Lorana
Foto: YouTube Screenshot

Novinar Gabriel Garsia koji je istražio rad modnog kreatora izjavio je da je u pitanju kolekcija od 371 crteža, od kojih su neki erotski i pornografski. Kolekcija se nalazila u sefu Sen Lorana u jednoj švajcarskoj banci.

Vlasništvo tih dela pokušao je da ospori Sen Loranov partner Pjer Berže pokretanjem sudskog spora 2011. godine. Berže je umro 8. septembra ove godine a sudski spor je još bio u toku.

"To nije samo kolekcija već umetničko delo", rekao je sadašnji vlasnik koji je želeo da ostane anoniman i dodao da su dela nacrtana u periodu od 1956. do 1992. godine.

Iv Sen Loran, koji je umro u junu 2008, od Pariza je, uz Koko Šanel i Kristijana Diora, napravio svetsku modnu prestonicu.

Njegove revije, čak i na početku karijere, uvek su bile poseban dogadjaj u svetu mode. Tako je 1958, revolucionarna linija "Trapez" prekinula dotadašnju dominaciju tankog struka.

Kolekcijom "Leva obala" (Rive gauche) 1966, lansirao je moderan koncept luksuzne ženske konfekcije i približio glamur širem tržištu.

Sen Loran je bio veliki ljubitelj umetnosti i često je kreirao modele inspirisan slikama Pikasa i Van Goga, kao i pop artom, Afrikom, Rusijom i Šekspirovim dramama.

Popularizovao je i safari jakne i čizme do bedra, a možda najradikalnije što je ikada uradio je njegov čuveni kostim, odnosno smoking za žene, nastao 1968.

Sen Loran se 2002. zbog bolesti povukao iz javnog života a u decembru 2007. odlikovan je ordenom Legije časti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: