Leonardo da Vinči je naslikao i golu Mona Lizu?

Stručnjaci za umetnost pronašli su tragove koji sugerišu da su 500 godina stare glasine o tome da je Leonardo da Vinči naslikao "golišavu" verziju "Mona Lize" zapravo istinite.

Kultura

Izvor: newser

Subota, 30.09.2017.

12:18

Leonardo da Vinči je naslikao i golu Mona Lizu?
Foto: YouTube Screenshot

Crtež u ugljenu koji prikazuje golu Mona Lizu i koji se već 150 godina nalazi u muzeju severno od Pariza, verovatno je rad slavog umetnika, a ne njegovih učenika, kako se ranije mislilo.

Conde muzej poslao je portret poznat kao "Gola Đokonda" u Luvr na testiranje, koje je potom pokazalo da je stariji nego što se ranije mislilo i da potiče iz vremena kada je Da Vinči živeo. Istraživači veruju da je crtež bio njegova priprema za slikanje Đokondinog akta.

Prema izvorima iz tog vremena, Da Vinči je naslikao golu Mona Lizu, ali je slika nestala dve godine posle njegove smrti 1519.

"Moguće je, međutim, da je ovo bio pripremni crtež za akt Đokonde", kaže kustos muzeja Conde Mateu Deldik.

"Ne znamo ni da li je portret zaista naslikan, ali postoji velika verovatnoća da jeste. Ono što ga je odalo su ispravke. To su mali tragovi", kaže Deldik.

Da Vinči je bio levoruk, a utvrđeno je da je pojedina senčenja radila desnoruka osoba. Međutim, te ispravke možda su dodate nakon što je rad nacrtan, kažu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: