Njujorški Met izložbom obeležava 100 godina od smrti Ogista Rodena

Njujorški Metropoliten muzej otvara 16. septembra izložbu radova Ogista Rodena (1840-1917) obeležavajući 100 godina od njegove smrti i prezentirajući svoju impozantnu kolekciju njegovih radova, javila je uprava Meta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.07.2017.

09:38

Njujorški Met izložbom obeležava 100 godina od smrti Ogista Rodena
Foto: Gettyimages

Izložba koja će biti postavljena u galeriji skulptura Džerald Kantor u svojoj centralanoj zgradi na Petoj aveniji na Menhetnu biće otvorena do 15. januara 2018 godine.

Izložba će obuhvatiti 50 skulptura u mermeru, bronzi, gipsu i terakoti i publika će moći da vidi kolekciju koja je sakupljana tokom jednog veka. Među skulpturama su remek dela poput "Mislioca" ali i "Oluja" koja nije izlagana decenijama.

Na izložbi će biti izložene slike Rodenovih prijatelja i slikara kojima se divio iz muzejske kolekcije kao što su Klod Mone ( 1840-1926) Pjer Puvi de Šavane (1824-1898) čija dela su inspirisala Rodena. U galeriji koja se naalazi neposredno uz salu u kojoj će biti izložene skulpture biće izloženi Rodenovi crteži, skice, pisma, ilustracije za knjige, fotografije, koje je umetnik sačuvao.

Ovaj materijal će upoznati posetioce sa fotografijama koje je Roden slao u Njujork da bi potencijalni kupci imali predstavu kako izgledaju skulpture. Na tim crtežima može da se prati Rodenov talenat za crtanje.

Tu će biti značajan broj fotografija koje je uradio Edvard Stajher, koji je bio ključni posrednik između vajara i njegovih američkih kupaca. Ovom izložbom počinje novo poglavlje u odnosima Rodena i Meta koji je već 1912. organizovao samostalnu izložbu njegovih skulptura i crteža. Posle te izložbe Met je Rodenu posvetio jednu od svojih sala u stalnoj postavci i to je bilo prvi živi umetnik kome je ovaj muzej posvetio celu salu.

U toj sali bilo je izloženo oko 30 skulptura a nakon godinu dana priključeno je i 14 crteža. Mnoge skice umetnik je lično dozvolio muzeju da ih izlije u bronzi Metropoliten poseduje najveću i najlepšu kolelciju Rodenovih radova izvan Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: