Svetlost i senke: Počinje Dev9t festival

Treći Dev9t festival, čija je ovogodišnja tema "Svetlost i senke" okupio je u Staroj ciglani radove više od 600 umetnika kako iz Srbije i regiona, tako i iz cele Evrope, a neki od njih su svakodnevno u ciglani i stvaraju na licu mesta.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

21:47

Svetlost i senke: Počinje Dev9t festival

Slikari, vajari, fotografi, strit art umetnici, muzičari, književnici, strip crtači i ostali kreativci našli su svoje mesto u ovom neobičnom distopijskom ambijentu. U Staroj ciglani mogu se sresti profesionalci i amateri, entuzijasti i ostvareni umetnici, ali i oni koji tek traže svoje mesto pod suncem, a zajednička im je ljubav prema umetnosti. Publika će u okviru festivala moći da pogleda i četiri izvedbe predstave "Kralj Ibi" u produkciji "Dev9t" i glumca Gorana Jevtića.

"Predstava će se desiti u scenografiji koju čine monumentalne skulpture, kao statement performans kojim želimo da iskažemo svoj stav prema svim dešavanjima u savremenom svetu: ratovima, izbeglicama, ljudskim pravima i slobodama, medijima, moralu, prevarama, pohlepi moćnika, vlasti, novcu, diktaturama, klasnim razlikama", kaže Jevtić.

"Ova predstava je naš glas za očuvanje planete, za sada jedinog mesta koji zovemo dom. Nadamo se da ćete biti sa nama, kako bi taj glas bio jači", dodao je Jevtić.

Iz bogatog programa organizatori izdvajaju i izložbu pop-art dvojca The Connor Brothers, fotografije čuvenog strit fotografa Bugija, skulpture Ivana Gračnera, Zorana Velimanovića, Borisa Deheljana.

Do 17. juna "Dev9t" će biti oaza kreativnosti, a organizatori pozivaju publiku: "Dozvolite da vas iznenade, oduševe ili uplaše skulpture i instalacije, prisustvujte pozorišnim predstavama, đuskajte na svirkama bendova i nastupima DJ-eva, pogledajte filmske projekcije i plesne performanse ili učestvujte u zanimljivim radionicama. "Dev9t" će zvanično biti zatvoren u subotu, 17. juna, paljenjem devet metara visoke drvene skulpture u obliku broja devet koju je napravio vajar Ivan Gračner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: