Nikad viđeno: Padanje u svest

Kolektivna izložba „Nikad viđeno: padanje u svest” umetničke grupe C-4 otvorena je u Kulturnom centru Srbije u Parizu i trajaće do 19. juna.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 04.06.2017.

10:16

Nikad viđeno: Padanje u svest
Miloš Rajkoviæ, Sholim Director

Izložba zapravo predlaže naprasno suočavanje sa društvenom realnošću. Namera umetnika je da se težište izložbe prebaci sa estetske na etičku ravan. S obzirom na to da je fokus umetnika grupe C-4 na društvenim temama, izložbom se ne zagovara jedan određeni način mišljenja, niti je cilj subverzivno delovanje. Izložbom se predlaže ne šta da mislimo o okruženju u kojem živimo, već kako da o njemu mislimo. Globalni problem sa kojim se kao čovečanstvo suočavamo nisu situacije i problemi koji nastaju ili koje tvorimo, već povodljivost njima.

Poluge ubeđivanja i manipulacije javnim mnjenjem toliko su agresivne i moćne da pojedinac ima vrlo mali prostor za privatnost i vrlo malo vremena za promišljanje. Upravo izložba „Nikad viđeno: padanje u svest“ predstavlja mikroutopiju koja obezbeđuje mentalni i fizički prostor zaštićen od uniformisanih obrazaca mišljenja i ponašanja, i koja pruža mesto i vreme za promišljanje”, objašnjava jedan od članova Grupe Miloš Đorđević.
Aleksandar V. Brankoviæ, Lost Constructions I
Umetnik Aleksandar Todorović dodaje „Padanje u svest podrazumeva gledanje radova na izložbi koji teraju posmatrače da poznate probleme i fenomene posmatraju iz drugog ugla gde se na kraju iz tog stanja osoba padom iz te "nestvarnosti" osvesti, tj.uspeva sagledati predstavljen problem na jedan nov, svež i više istinit tj. "stvaran" način.

Radovi članova grupe C-4 ponaosob ostavljaju manji ili veći utisak na posmatrača, međutim zajedno postižu mnogo značajniji efekat od trenutno emotivnog suočavanja posmatrača sa umetničkim delom. Na prvoj inostranoj izložbi grupe C-4 izlažu članovi grupe Aleksandar Todorović, Aleksandar V. Branković, Marko Stajić, Mihael Milunović, Milan Nenezić i Miloš Đorđević kao i dva gostujuća umetnika Nevena Prijić i Miloš Rajković.

Grupe C-4 okuplja umetnike koji se bave angažovanom umetnošću. Osnovana je 2012. godine i otvorena je za saradnju sa lokalnim grupama, umetnicima i istitucijama, kao i onima iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: