Ministar otvorio Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u Đardinima, na 57. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti, Paviljon Srbije, u kome je postavljena izložba “"Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog života"”.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

15:31

Ministar otvorio Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Vukosavljević je istakao da je, s obzirom na renome koji Bijenale u Veneciji ima u svetskim umetničkim tokovima, to prilika da “još jednom ukažemo na globalni značaj kulture i pružimo podršku umetnicima koji ove godine predstavljaju 85 zemalja, kao što je to učinila umetnička direktorka Bijenala Kristin Masel, postavljajući temu 'Viva arte viva' (Živela živa umetnost)”.

Ministar je istakao da je od Prve internacionalne izložbe u Veneciji, otvorene u aprilu 1895, pa sve do danas, duže od 120 godina, Bijenale u Veneciji istovremeno slika onoga što predstavlja savremena umetnost i kojim pravcima će se ona kretati. “Istorijsko je pravilo da savremena umetnost odražava delom duh i talenat umetnika, a delom duh vremena u kome su dela nastajala, ali dajući i nagoveštaj duha vremena koje dolazi. Venecijansko bijenale prilika je da kroz dušu i talenat umetnika, te odraz te duše i tog talenta u umetnikovom delu, pokušamo da proniknemo u vreme koje je pred nama”, rekao je Vukosavljević.

On je istakao da je viziju o značaju ove manifestacije imao i knez Pavle Karađorđević kada je 1938. godine odlučio da se izgradi Paviljon u Veneciji za predstavljanje jugoslovenskih umetnika, radi jačanja kulturnog statusa zemlje u inostranstvu. Republika Srbija od 2007. godine, podsetio je ministar, nastupa samostalno i od tada je u Paviljonu predstavljeno oko 50 umetnika, kako iz domena savremene likovne scene, tako i arhitekture.
Ministar je primetio da predstavnici Srbije na 57. Bijenalu savremene umetnosti - Vladislav Šćepanović, Milena Dragičević i Dragan Zdravković, iako stvaraju različitim slikarskim jezikom, na različitim geografskim prostorima i predstavljaju „Slikarstvo kao posledicu ovakvog života“, upućuju na omeđeni prostor i granice u kojima stvaraju, a koje čine i glavne odrednice pojma “Enklava”, dok s druge strane istovremeno ukazuju na duhovno jedinstvo srpskog kulturnog prostora.

“Tri umetnika svojim poetikama različitog senzibiliteta i različitog kreativnog intenziteta pomažu stvaranju osećaja zajedničke pripadnosti i uspostavljanju odnosa prema onom drugom. Priznavanje različitosti čini pojedinca slobodnim, a kolektivni identitet jedinstvenim. Enklava kao duhovni prostor predstavlja stoga ovde, u Paviljonu Srbija, izraz osvojene slobode nasuprot ubrzanim tokovima koje nam nameću mediji i potrošačko društvo današnjice”, rekao je Vukosavljević.

On veruje da će srpska izložba na ovogodišnjem Bijenalu dodatno uticati na već prisutnu prepoznatljivost umetnika na međunarodnoj scen, pa jei naglasio da će radovi umetnika koji ovde predstavljaju Srbiju, kao i dela drugih srpskih savremenih stvaralaca, obogatiti naše kulturno nasleđe, jer, kako je naglasio, stvarajući danas, oni stvaraju i za buduće generacije. “
"Savremeno stvaralaštvo i kulturno nasleđe dve su strane jedne medalje, oblasti kulture, koje su u simbiozi i čiji kauzalitet možda najbolje odslikava da istoriju svakog naroda i društva, samim tim i celokupnu kulturu bilo kog naroda i bilo kog društva, čine i sadašnjost i ono što dolazi, ali i ono što je nekada bilo. Živela živa umetnost“, poručio je Vukosavljević.

Svečanom otvaranju Paviljona Srbije u Đardinima, između ostalih su prisustvovali ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, umetnici Vladimir Veličković, Uroš Đurić, Mrđan Bajić, Ivan Grubanov, Raša Todosijević, dramska spisateljica Biljana Srbljanović i drugi. Prisutne je pozdravio i komesar nastupa Srbije na Bijenalu u Veneciji Slobodan Nakarada, koji je izrazio nadu da će posetioci uživati u izložbi, jer su oni uživali postavljajući je, a o samoj postavci, njenom nazivu i delima Šćepanovića, Zdravkovića i Dragičevićeve govorio je kustos izložbe Nikola Šuica.

Umetnici su zadovoljni interesovanjem publike i stručne javnosti prethodnih dana za izložbu, a komesar Nakarada je rekao da je samo juče postavku videlo oko 2.000 ljudi. Srpski paviljon je jedan od 30 paviljona u Đardinima, a u okviru ovogodišnjeg Bijenala organizovano je 85 nacionalnih postavki i po pozivu učestvuje 120 umetnika iz 51 zemlje. Bijenale se svečano otvara 13. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: