Hitlerova skulptura "Afrodita" ponovo u muzeju u Lincu

Grad Linc u Austriji, u kome je Adolf Hitler proveo nekoliko godina kao tinejdžer, ponovo će izložiti njegovu skulpturu pod nazivom "Afrodita" u jednom od svojih muzeja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.04.2017.

19:19

Hitlerova skulptura
GettyImages

Hitlerovo bronzano delo u Linc je doneo Vilhelm Vandšnajder 1942. godine, kao lični poklon od firera, koji je želeo da taj grad učini kulturnom prestonicom Trećeg rajha, prenosi AFP.

Skulptura je 65 godina provela u rotondi iznad parka koji gleda na grad, u kome je Hitler proveo period od svoje desete do 18. godine života, a 2008. je uklonjena nakon što je grupa studenata umetnosti otkrila autora dela.

Čelnica Kulturnog i turističkog komiteta Doris Lang-Majerhofer u Lincu, saopštila je danas da će muzej Nordiko ponovo izložiti delo.

Ona je navela da će uz skulpturu biti priložen detaljan opis skulpture, dodavši da grad Linc na taj način ne želi da menja istoriju.

Uprkos tome što je u nacističkoj Nemačkoj Linc bio relativno nebitan grad, nalazi se na listi "firerovih gradova", pored Berlina, Hamburga, Minhena i Nirnberga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: