Parisko likovno proleće Milije Belića

Srpskog multimedijalnog umetnika Miliju Belića očekuje izuzetno bogata izlagačka aktivnost ovog proleća u francuskoj prestonici.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2017.

13:56

Parisko likovno proleće Milije Belića

Najpre će se predstaviti od 5. do 15. aprila u galeriji "Abstract Project", poznatoj po promociji novih tendencija u domenu apstraktne umetnosti, na interesantno koncipiranoj kolektivnoj izložbi pod nazivom "Ce qui aurait pu ne pas etre" (Ono što je moglo da ne bude) koja će prikazati radove atipične za produkciju svakog umetnika, ali koji ponekad mogu da podstaknu osvajanje potpuno novih prostora i sloboda u umetnosti, ukazujući na kompleksnost i nepredvidivost umetničke kreacije.

Belić će biti zastupljen takođe, istovremeno kao izlagač i kao komesar, na već tradicionalnoj izložbi "Carrement", od 18. aprila do 1. maja u prostoru "Kristijan Pežo" (Espace Christiane Peugeot).

Ovo je četvrta godina za redom kako izložba, čiji je inicijator upravo Belić i koja je postala neizostavni randevu umetnika neokonstruktivističke orijentacije u gradu svetlosti, okuplja najznačajnije predstavnike geometrijske apstrakcije iz celog sveta, imajući uvek za počasnog gosta jednu istorijsku figuru iz ove oblasti. Ovog puta će na izložbi biti upriličen omaž Frančesku Marinu di Teanu, nedavno preminulom italijansko-argentinskom skulptoru koji je najveći deo života proveo u Francuskoj, gde je ostvario značajnu karijeru i ostao upamćen najviše po monumentalnim radovima na granici izmedju skulpture i arhitekture.

Ove godine će na izložbi biti zastupljeni, osim umetnika iz evropskih zemalja (Francuska, Italija, Nemačka, Velika Britanija, Španija, Srbija, Mađarska, Poljska), i umetnici iz Amerike (Sjedinjene Američke Države), Azije (Japan, Jermenija) i Afrike (Maroko), ukupno njih 30.

Belić će uzeti učešće i na izložbi sedam umetnika "A geometrie variable" (U promenljivoj geometriji) na kojoj će, od 27. aprila do 12. oktobra, u prestižnom prostoru "Oasis", rezervisanom takođe za apstraktnu umetnost, predstaviti svoj slikarski opus sa ukupno 28 radova.

Na otvaranju izložbe "U promenljivoj geometriji", kao i na otvaranje izložbe "Carrement 4", kao specijalni gost, pozvana je stilista Mira Odalović da predstavi svoje nove kreacije inspirisane geometrijskom apstrakcijom.

Milija Belić već više od tri decenije uspešno gradi svoju karijeru na relaciji izmedju Pariza i Beograda. Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi, a zapažen je i njegov teorijski i kustoski rad. Doktorirao je umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni pre dve decenije. Objavio je više knjiga, a njegova najnovija knjiga "Izazov modernosti", prema rečima Mire Odalović, izlazi ovih dana iz štampe u izdanju "New Momenta" i "Arhipelaga" iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: