Umro levoruki umetnik koji je razumeo magiju boja

Slikar Julian Stančak, najpoznatiji predstavnik Op arta, preminuo je u 88. godini života u svom domu u američkoj saveznoj državi Ohajo, saopštili su sanas njegovi galeristi.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 01.04.2017.

10:44

Umro levoruki umetnik koji je razumeo magiju boja
Foto: YouTube Screenshot

Stančak je preminuo 25. marta posle kraće bolesti, rekla je Dijana Rosenštajn iz galerije u Los Anđelesu u kojoj su izložena neka od njegovih dela.

Dela poznatog slikara američko-poljskog porekla izložena su u više od 80 muzeja širom sveta. Slavu je stekao 1965. velikom izložbom u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, dok je prvu izložbu slika optičke umetnosti održao je godinu dana ranije.

On je tokom Drugog svetskog rata bio je u sovjetskom logoru u Sibiru, gde je izgubio funkciju desne ruke nakon čega je postao levoruk.

Posle bekstva iz logora priključio se poljskoj vojsci u egzilu u Persiji (današnjem Iranu), ali je ubrzo dezertirao. Neko vreme proveo je izbegličkom kampu u Ugandi, uzimao je privatne časove i učio je da slika levom rukom.

Umetnik se 1950. preselio u Klivlend, gde je pronašao svoj "umetnički dom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: