Umetnica iz Srbije slika "akvarele" od vina (FOTO)

Sanja Janković, umetnica iz Srbije, bavi se krajnje neobičnim slikarstvom. Ona umesto boja koristi vino.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2017.

13:47

Umetnica iz Srbije slika
Foto: Facebook / Wine Art

"Vinorel", odnosno akvarel, u kom se umesto vodenih boja koristi vino, vrlo je nepredvidljiva tehnika, kaže Jankovićeva.

Ona ističe da je potrebno imati "barem tri tona", za komplikovanije slike, poput portreta, a te nijanse zavise od starosti, ukusa, teksture i svih onih svojstava vina koja utiču i na njegov ukus.

Ona uvek koristi ista vina, kako bi bila sigurna da će dobiti željene nijanse i to: rizling, šardone, sovinjon blan, merlo, pino noar i kaberne sovinjon.

Objašnjavajući svoju tehniku, Jankovićeva kaže da crveno vino koristi i za najtamnije i najhladnije podtonove, roze za svetlije i toplije, a belo vino kao razređivač.

Ova neobična tehnika potiče još iz 11. veka, ali Jankovićeva nije jedina savremena slikarka koja se njom služi. Kristina Lokasko slika predele vinograda vinom, a poznati su i Nelva Ričardson i Filip Dufeno. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: