50 godina od smrti Mila Milunovića

U Muzeju istorije Jugoslavije, u subotu 11. februara od 13 časova biće organizovan program povodom obeležavanja 50 godina od smrti slikara Mila Milunovića, istaknutog jugoslovenskog autora čija su dela najzastupljenija u likovnoj kolekciji Muzeja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2017.

13:40

50 godina od smrti Mila Milunovića

Nakon uvodnog predavanja dr Ivane Simeonović Ćalić, istoričarke umetnosti i direktorke Muzeja Cepter, biće emitovana dva dokumentarna filma posvećena Milu Milunoviću, iz Programskog arhiva TV Beograda (zahvaljujući saradnji sa Javnom medijskom ustanovom Radio-televizija Srbije). Ulaz na predavanje i projekcije su besplatni za publiku.

Autor i narator prvog filma je profesor Lazar Trifunović, istoričar umetnosti i likovni kritičar (iz serijala Slikari i vajari), dok u drugom Milo Milunović lično govori o svom životu i radu (Sećanje, februar 1962).

Milo Milunović (1897-1967) je imao 32 samostalne izložbe, a u svom radu prošao je pet stilskih faza- od neoklasične do mediteranske. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi su bili zastupljeni na svim važnijim predstavljanjima jugoslovenske umetnosti u svetu (Pariz, Rim, Venecija, Milano, Atina, Ankara, Lion, Marsej, Tokio, London, Brisel, Bombaj, Štokholm, Moskva, Berlin...). Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja (Diploma i orden Sv. Save 5. reda, 1930, Orden legije časti, 1937, Državna nagrada Vlade FNRJ za 1949. godinu za mozaik u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, 1950, Sedmojulska nagrada za životno delo, 1961, i mnoge druge).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: