Poklon Miltona Glejzera Muzeju primenjene umetnosti

Na svečanosti, koja će u petak 27. januara 2017. u 17 časova biti priređena u Muzeju primenjene umetnosti, ova specijalizovana ustanova kulture će primiti poseban poklon iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2017.

12:18

Poklon Miltona Glejzera Muzeju primenjene umetnosti

Poklon se sastoji od dvadesetak plakata proslavljenog američkog dizajnera Miltona Glejzera, a u Srbiju ih donosi Mirko Ilić, takođe poznati svetski dizajner.

Milton Glejzer (1929), jedan je od najpoznatijih američkih dizajnera, autor čuvenog zaštitnog znaka Njujorka ("I love NY"), psihodeličnog plakata za kompilaciju Boba Dilana (1966.) i logoa za Bruklinsku pivaru, izdavače stripova «DC Comisc» i mnoge druge. Glejzer je bio suosnivač čuvenog studija "Push Pin" (1954) i Njujork magazina. Njegovi radovi su izlagani svuda po svetu i nalaze se u najprestižnijim kolekcijama. Muzej primenjene umetnosti naći će se sada među onim svetskim institucijama koje poseduju radove ovog slavnog grafičkog dizajnera. Milton Glejzer je od predsednika SAD, Baraka Obame 2009. godine dobio Nacionalnu medalju umetnosti (National Medal of the Ars) i jedini je dobitnik ove nagrade među grafičkim dizajnerima.

Pored čuvenog plakata nobelovca Boba Dilana u izboru koji je Milton Glejzer pripremio za beogradski Muzej primenjene umetnosti, nalazi se još dvadesetak njegovih plakata iz svih faza karijere, od 1966 do 2016. godine. Svi radovi su potpisani od strane autora.

Mirko Ilić, značajan grafički dizajner i strip autor koji decenijama živi i radi u Njujorku, jeste glavni inicijator, posrednik, ali i osoba koja je donela ovaj vredan poklon i koji će ga uručiti Muzeju na pomenutoj svečanosti. Pamtimo još uvek vreme kada je Mirko Ilić bio urednik stripa u «Poletu», osnivač grupe Novi kvadrat, ilustrator i dizajner. Od 1986. godine on živi u Americi, ima svoj Studio za grafički dizajn, predaje ilustraciju na Školi vizuelnih umetnosti, ali neguje jake veze sa Beogradom o čemu svedoči i ova inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: