Veliki uspeh New Moment galerije Sajmu u Solunu

Beogradska galerija New Moment ove godine je prvi put učestvovala na internacionalnoj sajamskoj manifestaciji „Thessaloniki Contemporary artfair 2016“, a postavku domaćih umetnika videlo je oko 10 000 posetilaca iz cele Evrope.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

13:57

Veliki uspeh New Moment galerije Sajmu u Solunu
Foto: New Moment

New Moment galerija predstavila se sa izložbom najnovijih dostignuća 7 domaćih autora: Petra Mirkovića, Saše Pančića, Milije Belića, Ere Milivojevića, Tadije Janičića, Milana Nešića i Slobodanke Stupar.

Povodom velikog uspeha, vlasnik New Moment galerije Lazar Sakan je izjavio: “Galerija New Moment od svog osnivanja neguje savremenu umetnost i pomaže umetnicima iz naše zemlje, a odlazak Galerije na sajam je najbolji način da se naša umetnost predstavi i van granica zemlje.

Nakon Soluna, New Moment galerija će nastojati da prisustvuje i promoviše naše umetnike i na drugim sajmovima širom sveta.
Foto: New Moment
Umetničku postavku beogradske galerije u Solunu, činila su dela, kako Marina Abramović kaže, "našeg Marsela Dišana", Ere Milivojevića iz ciklusa „Čovek protiv mašine“, sa osvrtom na beogradsku Novu umetnost sedamdesetih, skulpture Milije Belića, kao i instalacija Slobodanke Stupar.

Galerija je kroz paralelu sa Eduardom Čilidom predstavila prepoznatljiv rad iz ciklusa Strune ili kako se linija pokrenuta unutrašnjom tačkom pretvara u površinu, a zatim i u prostor, Saše Pančića i dela iz poslednje faze magičnog novosadskog tria iz kineske četvrti, Tadije Janičića, Petra Mirkovića i Milana Nešića.

Koautor sajamske postavke je Bojan Muždeka.
Foto: New Moment
Na ovogodišnjem sajmu umetnosti u Solunu učestvovalo je 25 galerija iz 9 zemalja - Austrije, Grčke, Francuske, Japana, Izraela, Italije, Rusije i Srbije, a naša izložba izdvojila se prepoznatljivim i originalnim umetničkim stilom njenih autora.

Sajam su obeležila predavanja istoričara umetnosti i profesora sa atinskog univerziteta Manosa Stefanidisa. Osim predavanja organizovane su izlozbe art bruta (čije tržište raste) i dela Maria Prasinosa iz privatnih kolekcija.

Izuzetno veliku pažnju su izazvali i rani brojevi magazina New Moment koji su okupljali kulturnu elitu i koji je predstavljao jedino utočište kreativaca iz regiona u burnim vremenima.

Sajam je otvorio ministar kulture Grčke, a okupio je najeminentnije umetnike, galeriste i kulturne poslenike iz cele Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: