Izložba dela Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića

Izložba "Još jedan pogled na Uroša Predića"- izbor dela iz fonda Narodnog Muzeja Pančevo, autora Dimitrija Jovanova, biće otvorena danas u Domu Jevrema Grujića.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2016.

09:24

Izložba dela Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića

Do 4. novembra publika će imati priliku da 24 remek dela jednog od najvećih srpskih majstora - 22 dela dolaze iz pančevačkog muzeja, dok su dva dela deo zbirke Doma Jevrema Grujića.

Tom izložbom će i zvanično početi nova sezona rada Doma Jevrema Grujića, muzeja istorije, umetnosti i diplomatije, iz koga podsećaju da je izložba Predićevih dela poslednji put organizovana u Beogradu pre 20 godina.

Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazaće posetiocima na koji način je izuzetni slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine te se na izložbi može pratiti gotovo 60 godina rada velikog slikara. Svojom lepotom se posebno ističu portreti bračnog para Hadži-Pavlović, za koje bi se moglo reći da predstavljaju vrhunac njegovog portretnog slikarstva, zatim portret Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, ikona "Sveti Pantelejmon isceljuje slepe" koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića.

Dom Jevrema Grujića je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan - Beograd i Pančevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: