Bliži se Bijenale umetnosti u Pančevu

Bijenale umetnosti, koje se 17. put održava od 15. septembra do 15. oktobra u Pančevu pod nazivom "SEE Art Gates: stanja stvarnosti", biće fokusirano na umetnike iz Jugoistočne Evrope koji se bave aktuelnim društvenim temama sa idejom da ta manifestacija jednog dana postane mesto njihove afirmacije.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 04.09.2016.

11:13

Bliži se Bijenale umetnosti u Pančevu

"Sa prošlom izložbom napravio se pregled svih dosadašnjih bijenala i to je otvorilo mnogo pitanja, između ostalog u kom smeru bi Bijenale umetnosti u Pančevu trebalo da se razvija u budućnosti. Negde se nametnulo logičnim da se fokusiramo na prostor Jugoistočne Evrope i zemlje koje su nam u geopolitičkom smislu bliže ili koje se suočavaju sa istom kulturno-istorijskom prošlošću", objasnila je Tanjugu selektorka Marijane Kolarić.

Jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija vizuelne umetnosti u Srbiji ove godine predstaviće 20 umetnika iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope, a četvoro autora je izlagalo na Venecijanskom bijenalu: Tanja Ostojić, Ivan Grubanov, Anur Hadžiomerspahić i Alban Hajdinaj.

Selekcija umetničkih dela 17. Bijenala umetnosti usmerena je na radove koji problematizuju aktuelne društvene teme i mesta, koji spekulišu o realnosti, životu u globalizujućem svetu, konzumerizmu, identitetima, o aktuelnoj migraciji, etici, kao i mnogim ljudskim strastima.

"Ovom izložbom želimo da prikažemo lična posmatranja umetnika koja su u osnovi humana, realna, iskrena i senzibilna", kaže Kolarić. Tako na Bijenalu učestvuje Anur Hadžiomerspahić iz Sarajeva koji se bavi životom u doba konzumerizma, dok se umetnica srpskog porekla koja živi u Nemačkoj Tanja Ostojić i Timea Anita Oraves, poreklom iz Mađarske sa adresom u Berlinu, bave pozicijom umetnice koja dolazi iz Jugoistočne Evrope, a afirmaciju stiče na Zapadu.

"U njihovom radu se dosta prepoznaje pitanje ilegalnih i legalnih migracija, što je vrlo aktuelna tema. Tu je i Ibro Hasanović koji se bavi temom migracije, zatim Marius Barčea iz Kluža, prošlogodišnji predstavnik Srbije na Venecijalnskom bijenalu Ivan Grubanov, koji se bavi pozicijom umetnika u savremenom društvu, kao i Tanja Juričan, Tatjana Milošević, Nenad Andrić", rekla je selektorka.

Na samom otvaranju 15. septembra predstaviće se internacionalna grupa "Under realism", koja dolazi iz Pariza, a izvešće performans brzog slikanja (speed painting), dok će atmosferu obogatiti DJ Lanselo Ramni, jedan od najznačajnijih pariskih DJ-eva i praunuk možda najveće kolekcionarke i mecene umetnosti 20. veka Pegi Gugenhajm, najavila je Kolarić.

"Šest umetnika - Vuk Vidor, Nazanin Pujundes, Stefan Pankreak, Simon Pasjeka, Galden Brenž i Frederik Legliz će tokom dva sata slikati pred publikom, a ideja je da se u tom procesu slikanja razbije barijera između umetnika i posetilaca", pojasnila je selektorka Bijenala.

Program manifestacije će se odvijati na osam lokacija koje su zamišljene kao "otvorene kapije" - prolaz za umetnike iz pomenutog dela Evrope, ali i kao platforma za aktuelne teme naše trenutne stvarnosti. "Pokušali smo da se osvrnemo na poziciju umetnika i savremene umetničke i kulturne produkcije ne samo u Srbiji, već i u zemljama bivše Jugoslavije. Time se bavimo u tekstovima kataloga, u kome su intervjui sa Tanjom Ostojić i Timeom Anitom Oraves, ali i tekst Nikole Dedića koji pravi paralelu između umetnosti u doba socijalizma kada je bila pod patronatom države i sada kada je tržišna", rekla je Kolarić.

Ona ističe da su time želeli da skrenu pažnju i na težnju da Bijenale umetnosti u Pančevu u budućnosti bude "otvorena kapija za umetnike koji dolaze iz Jugoistočne Evrope, jer je put afirmacije umetnika uglavnom bio usmeren ka Zapadu". "Ovo je možda jedna vrsta pilot projekta da Bijenale dostigne nivo na kome će umetnici Jugoistočne Evrope imati mesto za svoju afirmaciju", dodala je Kolarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: