"Nevidljiva" nit koja spaja Srbiju i Kanadu

Umetnica Gordana Brelih živi u Kanadi, voli da istakne da je iz Zemuna, a sinoć je u Etnografskom muzeju otvorena njena prva izložba u rodnom gradu, pod nazivom "Nevidljiva nit".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

09:21

Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ

Izložbu ove umetnice nagrađene na prestižnoj kanadskoj Velikoj nacionalnoj izložbi, svečano je otvorio ambasador Kanade u Beogadu Filip Pinington.

"Uzbudljivo je kada se spoje nečija kreativnost i njegovo ovdašnje poreklo, pa se tako na ovim radovima mogu videti i srpska i kanadska strana," izjavio je za Tanjug Pinington, stojeći pred Gordaninim delom nagrađenim u njegovoj domovini.

Ambasador je zadovoljan kulturnom razmenom između Srbije i Kanade i podrškom umetnicima, ali, kako kaže, uvek može više: "Sa Srbijom postoji zaista bogata kulturna razmena, jer postoji jaka srpsko-kanadska zajednica koja se vraća u Srbiju da izlaže, nastupa i to je ono što gradi tu zajednicu. "Voleo bih kada bih ja bio taj kome će se pripisati sve zasluge, ali ipak su sami umetnici ti kojima one pripadaju," našalio se ambasador.
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
I sama umetnica se oseća kao svojevrsni diplomatski radnik, jer svojim delima upoznaje Kanađane sa tradicijom zemlje u kojoj ne živi od 1991. godine.

"Sve to što ja spajam i kombinujem, stavljajući u jednu celinu, razlikuje me od drugih umetnika. Svi mi koristimo istu tehniku, ali su rezultati drugačiji. Mislim da uspevam da povežem našu tradiciju štepanja, pokrstica i da tome dajem novu dimenziju koja je nepoznata kanadskoj umetnosti ili teritoriji gde su drugačiji umetnici," rekla je Brelih.

Umetnica je poverila i da joj je jedna prijatreljica iz Kanade, posle obilaska Srbije i Beograda, rekla da sada konačno razume odakle potiče njena umetnost. Brehova je studirala modu i kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a njena umetnička karijera razvijala se od pačvorka, koji je upoznala tek na severnoameričkom tlu, do eksperimentisanja sa prirodnim vlaknima.
Gordana Brelih (L), ambasador Filip Pinington (S) i direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menkovic (D) na otvaranju izlozbe (Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ)
"Mnogo toga sam naučila kroz eksperimentisanje koje bih želela da podelima sa srpskim umetnicima, i volela bih da dođem u skorije vreme ovde i pokažem šta mi to tamo radimo," izjavila je Gordana, ističući da i u Kanadi postoji interesovanje dijaspore za učenje onoga čime se ona bavi. Izložba nesvakidašnjih Gordaninih kolaža, ako bismo tako najjednostavnije mogli reći, otvorena je do 12. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: