Pronađeno Direrovo delo iz XVI veka

Državna galerija u Štutgartu povratila je graviru u bronzi velikog nemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra, izrađenu u 16. veku, koja je pronađena u jednoj antikvarnici u francuskom gradu Sarburu, saopšteno je iz Galerije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

19:29

Pronađeno Direrovo delo iz XVI veka
Autoportret iz 1500. godine (Foto: Wikimedia Commons)

Delo "Anđeo kruniše Bogorodicu", naslikano 1520. godine, nađeno je zahvaljujući jednom penzionisanom francuskom arheologu koji je graviru slučajno otkrio u jednoj antikvarnici, rekla je portparolka Galerije Anet Frankenberger.

On je na poleđini gravire primetio pečat Državne galerije u Štutgartu i otišao u banku podataka o nestalim umetničkim delima, gde je saznao da je gravira izgubljena krajem Drugog svetskog rata.

Prema rečima Frankenbergerove, Direrovo delo nađeno je u dobrom stanju jer je "verovatno" bilo uvijeno u papir, a pre nego što je ponuđeno na prodaju, bilo je u vlasništvu nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Sarbura. Ona je rekla da se još ne zna kada će gravira biti ponovo izložena za javnost.

Albreht Direr (1471 - 1528) bio je nemački renesansni slikar, grafičar i teoretičar umetnosti. Njegovi najpoznatiji bakrorezi su "Đavo i smrt", "Melanholija" i "Sveti Jeronim u ćeliji", a poznat je i po autoportretima i oltarskim slikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: