"Reotvaranje" izložbe Erola Čolakovića Šehića

Izložba filmadžije, režisera i fotografa Erola Čolakovića Šehića "Izložba fotografija i emocija" doživeće "rimejk otvaranje" na Đurđevdan u Geramuseumu u Velikom Središtu kod Vršca.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

12:20

Izložba Sarajlije sa ženevskom adresom otvorena je 1. maja. Kako je Živko Grozdanić Gera rekao otvorena je "u nespojivim praznicima i datumima", ali je bila veoma posećena, a među prisutnima je bio i bard likovne kritike Jerko Ješa Denegri.

Organizator i autor su zato odlučili da i Đurđevdan bude svojevrsno otvaranje.

"To je ujedno deo koncepta postavke, koja time pokušava da iskorači iz klišea. Samo zatvaranje biće krajem maja i predstavljaće finisage, u švajcarskom galerijskom životu tradicionalno obeležavanje i novo pozivanje ljubitelja umetnosti na dan pred zatvaranje. Ovaj koncept mahom prodajnih izložbi daje mogućnost onima koji nisu mogli na otvaranje da iskuse nešto slično na samom kraju", kaže autor.

Na izložbi će kao prateći program biti projekcije filmova Karpa Aćimovića "Godine" i Ismara Mujezinovića "Dinamičnost života".

U petak će biti prikazan i program filmova studenata i saradnika Erola Čolakovića Šehića, kao iz regiona, tako i iz Evrope, Španije, Belgije, ali i BiH, Hrvatske i Slovenije.

"Đurđevdan ne može da prođe bez pesme, igre, dobrog društva, ića i pića, pa će posetioce zabaviti ponajbolji tamburaši Banata - orkestar Zlatna žica", kažu u pozivu.

U galeriji će biti organizovana i aukcija umetničkih radova.

Erol Čolaković Šehić rođen je u Sarajevu, 1956. godine, a Akademiju za teatar i film završio je u Beogradu. Iz Bosne i Hercegovine je otišao 1988. godine i od tada živi u velikim metropolama Evrope, od Barselone, Londona do Ženeve.

Kao fotografa, akademskog snimatelja i reditelja prate ga brojne nagrade: Grand prix za fotografiju dobio je 1981. u Rimu, a sedam godina kasnije, kao reditelj i snimatelj dokumentarca “Prozor na kraju svijeta”, osvojio je Internacional Premio Ondas u Španiji.

Radio je za TV Catalunya, kao i za TVE, BBC, WDR. Idejni je tvorac i osnivač Evropskog kulturnog centra u Barceloni, gdje je bio profesor, direktor i izvršni producent. Zadnjih dvadeset godina prokrstario je četiri države, a danas živi i radi u Ženevi.

Geramuseum umetnika Živka Grozdanića bio je u žiži javnosti poslednjih meseci zbog Grozdanićeve namere da izvede performans razbijanja bisti sa likom premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: