Prvi put na okupu Tarnerove slike iz "Lova na kitove"

Njujorškim Metropoliten muzej uspeo je da okupi sve četiri slike Džozefa Malorda Vilijama Tarnera (1775-1851) koje čine serijal "Lova na kitove" slikane na kraju njegove umetničke karijere i izložiće ih od 10. maja do 7. avgusta, javila je pres služba ovog muzeja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.04.2016.

14:50

Prvi put na okupu Tarnerove slike iz
Foto: Gettyimages

Ovo će biti prvi put da je kvartet slika na okupu i izložen pogledu javnosti. Metropoliten poseduje samo jednu sliku ovog serijala (1845) dok su tri ostale u vlasništu londonske galerije Tejt.

To su bile poslednje slike koje je Tarner naslikao na temu morskih pejsaža koji su ga proslavili. On je veoma rado slikao kitolovce, jedan od najnunosnijih poslova kojim se britanska imperija bavila na okeanima.

Na tim slikama umetnik je mogao da pokaže svu silinu okeana sa kojim se bore moreplovci i brodovi Ove četiri slike su prikazane 1845. i 1846. u parovima, a kritičari ih hvale zbog moćnih, skoro apstraktnih poteza koji skoro onemnogućavaju da se vidi sama tema slike.

Američka publika će, piše u saopštenju Metropolitena, moći da vidi u kojoj meri su slike Engleza Tarnera uticale na klasika američke literature Hermana Melvila kada je pisao roman "Mobi Dik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: