Salvador Dali u Paraćinu

U Galeriji novog Kulturnog centra u Paraćinu sinoć je otvorena izložba grafika španskog slikara, pisca i vajara Salvadora Filipe Hasinto Dalia (1904-1989), koja će biti otvorena do 13. maja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

12:34

Salvador Dali u Paraćinu
Wikimedia Commons

Izložbu je, pred velikim brojem kulturnih i javnih radnika Paraćina i Pomoravskog okruga, otvorio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Izložba nosi naziv "Dali između zvezda i basni". Radovi koji su izloženi pripadaju kolekciji Žive Škodlar Vujiž i Lazra Vujića. Izložba predstavlja seriju od 11 numerisanih i potpisanih grafika koje ilustruju basne Žana de Lafontena, kao i portret pisca, 13 grafika iz serije "Zodiak", deset iz ciklusa "Božanstvena komedija" i "Biblija Sakra", te bronzane skulpture optočene 24 - karatnom pozlatom.

Ova serija bakroreza nastala je 1974. godine i štampana u 250 grafičkih tabli koje se čuvaju u mnogim galerijama sveta. U ovim delima Dali je pokazao svoje umeće rada pošoar tehnikom kojom je oplemenio grafiku bojama.

Potpisao je i obeležio svaku od orginalnih tabli običnom olovkom i time potvrdio njihovu autentičnost, stoji u katalogu izložbe.

Dali je jedan od najintrigantnijih umetnika 20. veka. Svoj prvi slikarski izraz pronalazi u nadrealizmu i u istoriji umetnosti ostaće upamćen po slikama snažne imaginacije i genijalnoj ulozi ekscentrika, koji je apsurd i ludost pretvorio u suštinski deo umetnosti, piše u katalogu.

Izložbu su organizovali Centra za kulturu Paraćin i Galerija Visconti Fine Art iz Ljubljane. Pre Paraćinaca ovu izložbu su videli građani Svilajnca, Donje i Gornje Resave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: