Dela Kandinskog, Rodčenka i El Lisickog u Beogradu

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvoriće sutra u Muzeju istorije Jugoslavije izložbu "Ruska avangarda u Beogradu", koju će posetioci moći da pogledaju od 24. decembra.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.12.2015.

14:38

Default images
Voz za Murnau i zamak, Kandinski 1909. (Foto: Wikimedia Commons)

Publika će imati priliku da vidi 117 dela više od 50 stvaralaca, među kojima su najznačajnija grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina, Ljubov Popove, El Lisickog i Sergeja Ejzenštajna, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Na izložbi će biti predstavljena umetnička dela iz pet ustanova: Ruskog državnog arhiva književnosti i umetnosti, Državnog Rostovsko-Jaroslavsko arhitektonsko-umetničkog muzeja, Ivanovskog oblasnog umetničkog muzeja, Jaroslavskog umetničkog muzeja i Državnog istorijsko-arhitektonsko, umetničko i pejzažnog muzeja Caricino.

Postavka, koja obuhvata slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja, biće upotpunjena sa 11 dela iz kolekcije Narodnog muzeja Beograda. Na izložbi će biti predstavljen i porcelan čiji je autor najeminentniji predstavnik ruske avangarde Kazimir Maljevič.

Ovako raznovrstan pregled dela daće sveobuhvatan prikaz svih pravaca koji pripadaju pokretu ruska avangarda (kubizam, futurizam, neoprimitivizam, suprematizam, konstruktivizam i funkcionalizam).

Ideja za organizovanje izložbe inicijalno je nastala tokom susreta ministra Tasovca i ministra kulture u Vladi Ruske Federacije Vladimira Medinskog na 3. Međunarodnom kulturnom forumu, u decembru 2014. u Sankt Peterburgu.

Srbija je, uz Monako i Švajcarsku, jedna od tri evropske države u kojima se u 2015. godini, u saradnji sa Državno muzejsko-izložbenim centrom Rosizo, organizuju izložbe posvećene ruskoj avangardi.

Autorke izložbe su kustoskinje Ana Pahomova i Faina Balahovska, a za vreme trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: predavanja i stručna vođenja subotom od 13 časova, kao i avangardne večeri sredom od 18 časova (performansi, predstave, koncerti i projekcije filmova). Izložba će biti otvorena do sredine februara 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: