Večeras na aukciji dela najvećih domaćih slikara

Aukcijska kuća Arte Media organizuje Novogodišnju aukciju slika, koja će se danas održati u prostoru galerije Progres.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.12.2015.

10:48

Default images
Foto: Screenshot

Publika je imala priliku da se prethodno upozna sa radovima nekih od najvećih domaćih slikara na aukcijskoj izložbi u galeriji Progres i Galeriji na Andrićevom vencu 12.

Na aukciji će se naći više od 150 ulja na plantnu, pastela, crteža i grafika najvećih autora Srbije 20. veka

Jedna od slika sa najvećom početnom cenom je “Sveti Đorđe” Uroša Predića, za koju će se kupci nadmetati nudeći cenu veću od 14.500 evra, a aukcijska kuća očekuje da će dostići cenu između 16 i 18 hiljada evra.

„Sveti Đorđe predstavlja najavu za izvanredan opus Predićevih religioznih slika... Uprkos tome što potiče iz ranijeg perioda Predićevog stvaralaštva, strpljenje i izuzetna veština u oslikavanju materije - draperije i inkarnata u čvrstoj organizaciji crteža i volumena je očigledna. Realizam i akademizam svojstveni za profanu umetnost ovog autora prisutni su i ovde kao i u kasnije nastalim likovima Arhanđela Mihaila, Svetog Dimitrija, Svetog, Save, Svetog Nikole i drugih svetitelja pravoslavnog panteona“, stoji u pratećem katalogu aukcijske izložbe.

Visoku cenu trebalo bi da dostignu i slika Jovana Bijelića “Kuće ispod brda” (početna je 3.450 evra) i “Južni pejzaž” Petra Dobrovića (2.500 evra).

Među autorima čija će se dela naći na aukciji su Petar Lubarda, Marko Čelebonović, Milo Milunović, Peđa Milosavljević, Mića Popović, Cuca Sokić, Nedeljko Gvozdenović, Kosta Miličević i mnogi drugi.

Kompletan katalog možete pogledati na sajtu Arte Media.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: