"Pikaso" iz šivaće mašine menja istoriju umetnosti

Jedan stanovnik Nju Džersija otkrio je u staroj tetkinoj šivaćoj mašini sliku za koju pretpostavlja da je delo Pabla Pikasa.

Kultura

Izvor: nbcnews.com

Sreda, 25.11.2015.

14:59

Default images
Foto: Wikimedia Commons

Dženi Verastro, tetka Karla Sabatina, rekla mu je na samrti 2004. da ima Pikasovu sliku. On je odlučio da potraži umetničko delo i izmakao staru šivaću mašinu, iz koje mu je doslovno pala u krilo.

“Počeo sam da plačem”, rekao je Sabatino.

Njegov teča Niki kupio ju je na ulici u Londonu za 10 funti, dok je služio kao vojnik u Drugom svetskom ratu. Sabatino se seća da je u detinjstvu viđao sliku na kojoj je žena sa čupavim šeširom, ali nije mnogo razmišljao o tome.

Kada je odlučio da svoje otkriće odnese u njujoršku aukcijsku kuću, predstavnik je rekao da je reč o običnom posteru, budući da se original nalazi u Muzeju u Klivlendu.

To je bilo pre 11 godina, ali Sabatino i dalje ne odustaje. On smatra da ima originalno Pikasovo delo.

Proučavao je Pikasov život u Parizu u godinama pre rata i pronašao dokaze da je umetnik 1936. eksperimentisao sa tehnikom fotografisanja likovnih dela – gumni bihromat. Ta tehnika kombinuje fotografiju i pigmente za stvaranje sasvim jedinstvenog dela. Sabatino se okrenuo nauci, kako bi analizirao hemikalije na portretu i potvrdio svoju verziju priče.

Dr Kenet Smit, predsednik Centra za analizu umetničkih materijala u Vestmontu, kaže da je njegov tim uzeo uzorke sa dela i otkrio da se pigmenti poklapaju sa vremenom i mestom u kojima je Pikaso mogao stvarati svoja dela. Smita je zaintrigiralo još nešto: delimični otisak desnog palca na slici, koji je možda pripadao i samom autoru.

Ako se potvrdi da je otisak pripadao Pikasu, to bi bio prvi put da je primećen na nekom njegovom delu. Slika je trenutno u forenzičkoj laboratoriji u Vašingtonu.

Ričard Bju Li, međunarodno poznat stručnjak za Pikasova dela, smatra da bi otkriće moglo da promeni istoriju umetnosti. Pošto bi to bio prvi poznat Pikasov gumni bihromat, procenjuje se da bi delo moglo da dostigne cenu i do 13 miliona dolara.

Za sada, Sabatino sliku čuva u sefu na bezbednoj lokaciji. On smatra da je to neka vrsta iskupljenja za njegove teču i tetku, koji su uvek voleli umetnost, ali nisu mogli da je priušte sebi.

“To je lov na blago, ali sa emocijama”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: