Modiljani: Seks, droga i vrhunska umetnost

Neobrijan, sa gustom, crnom neurednom kosom, u prljavoj jakni i požutelim noktima, izgledao je kao pravi “namučeni” pariski umetnik.

Kultura

Izvor: Guardian

Četvrtak, 12.11.2015.

08:14

Default images
Beta / Christie's Images via AP

Obilazio je barove u boemskoj četvrti Monparnas u prestonici Francuske gde je pio apsint sve dok ne ostane bez prebijene banke. Kad bi do toga došlo, prodavao bi svoj talenat za sledeću turu demonskog pića. Iako je bilo leto 1917. u jeku Prvog svetskog rata, Pariz je bio prepun turista.

Kad god bi neko od tih uglađenih posetilaca seo do njega u njegovom omiljenom baru, on bi im nacrtao brzi portret, pre nego što bi im rekao: “Ja sam Modiljani. Jevrej. Pet franaka”.

Turistima to ime uglavnom nije značilo ništa. Međutim, njegova dela se danas prodaju za mnogo više od nekoliko čašica apsinta.

Štaviše, Mondiljanijevo delo “Ležeći akt” prodato je kineskom milijarderu u ponedeljak po basnoslovnoj ceni od 170,4 miliona dolara.

U ovom umetničkom delu, jednom od najboljih ovog umetnika, poklopili su se “retkost, kvalitet i lepota”, kako su to sročili u aukcijskoj kući “Christie’s”. Ta slika koja je nastala 1917. u to vreme je smatran skandaloznim. Kada je prikazan zajedno sa nekolicinom drugih njegovih aktova na samostalnoj izložbi, policija je zatvorila galeriju. Međutim, danas je to druga najskuplja slika ikada prodata, posle Pikasovih “Žena iz Alžira”.

Modiljanijev kratki, turbulentni život slikara i skulptora, zatrovan alkoholizmom, raznim drogama, promiskuitetom i nasiljem, počeo je 1884. u Livornu u buržujskoj, ali skromnoj porodici. Roditelji s mu bili Sefardski Jevreji, a posao sa iznajmljivanjem nekretnina koji je vodio njegov otac Flaminio, propao je pre nego što je Amadeo rođen.

Prema porodičnoj legendi, dok se njegova majka Eugenija porađala, u kuću su ušli uterivači dugova. Prema tadašnjem italijanskom zakonu, zajmodavci nisu mogli da uzmu ništa što se nalazi u krevetu porodilje, pa je Amadeo rođen okružen najvećim dragocenostima koje su posedovali.

Bio je bolešljivo dete. U 11. godini dobio je zapaljenje plućne maramice i iako je ozdravio, nikada u potpunosti nije povratio punu funkciju pluća.

U tinejdžerskom dobu dobio je i lezije na plućima, a kasnije i tuberkulozu, koja je u to doba bila gotovo neizlečiva. Kako bi pomogla sinu da se oporavi, Eugenija ga je povela na putovanje.

Modiljani je već sebe zamišljao kao slikara, ali je sada postao i zavodnik. U 16. godini na letovanju s majkom na Kapriju spavao je sa norveškom turistkinjom. Ona je bila prva među mnogim ženama koje će “pasti” na njegove čari.

Do početka dvadesetih godina života, Modiljani je učio i slikao u rodnoj Italiji, ali je kao i svi ostali umetnici želeo da ide u Pariz.

To mu je pošlo za rukom 1906.
Modiljani 1919. (Foto: Wikimedia Commons)
Nema sumnje da je u Parizu postao zavisnik od hašiša, ali nije sigurno koliko je ta droga uticala na njegov rad. Jedne večeri je u polusvesnom stanju prvi put nacrtao ženu sa vratom koji podseća na vrat labuda. Ti dugi vratovi postaće njegov zaštitni znak i nagoveštaj baš takvog vidi se i u “Ležećem aktu”.

Kada je imao 26 godina, strasno se zaljubio u rusku pesnikinju Anu Ahmatovu, koja je bila udata (doduše, samo godinu dana). Njoj se dopala ideja boemske afere, pa je par šetao po mesečini, posećivao galerije i uživao u ljubavi. Međutim, veza je trajala samo godinu dana, jer je Ahmatova na svojoj koži imala priliku da oseti Modiljanijev bes.

U to vreme, umetnik je počeo da pada u mračni ambis hašiša, apsinta i kokaina – koktela koji ga je ne samo činio nasilnim, nego mu i slabio telo.

Uprkos takvom načinu života, uspevao je da stvara vanserijski lepa dela. Njegov talenat priznao je i sam Renoar, ali Modiljani za života nije uspeo da postane široj javnosti poznat umetnik.
Modiljani i Žan Ebutern (Foto: Wikimedia Commons)
Ljubav koja je obeležila njegov život, bila je mlada slikarka Žan Ebutern, koju je navodno silovao na prvom sastanku, kad je imala samo 21 godinu. Uprkos tome, oni su započeli vezu. Tokom tog perioda (između 1917. i 1920) nastali su njegovi najbolji radovi, između ostalih i “Ležeći akt”.

U novembru 1918. Žan je rodila ćerku kojoj su dali ime po njoj, ali je beba zbog burnog života roditelja ubrzo otišla da živi kod dadilje. Tragično je da je Modiljani praktično nije ni poznavao.

U januaru 1920. počeo je da iskašljava krv i dijagnostikovan mu je tuberkulozni meningitis. Bolest ga je ubila 24. januara kada je imao samo 35 godina.

Žan je bila van sebe od bola i pretila je da će se ubiti, što je i učinila uprkos brojnim prijateljima koji su je čuvali. Bacila se sa prozora na petom spratu. U tom trenutku bila je u poodmakloj trudnoći.

Modiljani je sahranjen na Per Lašes groblju u Parizu. Nedugo posle njegove smrti, umetnički svet počeo je da primećuje šta je izgubio. Nekoliko godina kasnije, njegovi radovi prodavani su u Londonu, a sada je jedno od njih postalo i drugo najskuplje delo ikada prodato na nekoj aukciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: