Kako je Botičeli slikao žensku lepotu?

Izložba o italijanskom slikaru iz 15. veka Sandru Botičeliju i njegovim plavokosim Venerama, koje su poslužile kao model za zapadnjački ideal ženske lepote, biće otvorena ovog meseca u Berlinu, a u martu u Londonu, saopštili su kustosi.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2015.

15:11

Default images
Venera i Mars, Botièelijeva slika iz 1483. godine (Foto: Wikimedia Commons)

Na izložbi će biti predstavljeno oko 150 slika, uključujući dva velika Botičelijeva "portreta" Venere. Na izložbi će biti i video snimci za koji kustosi kažu da su inspirisani Botičelijem - uključujući izlazak iz mora Ursule Andres u belom bikiniju u filmu "Dr No".

"Botičeli je na neki način ustanovio 20-vekovni ideal lepote", kaže Ana Debenedeti, kustos u Viktorija i Albert muzeju koji organizuje izložbu u saradnji sa Gamaldegalerie u Berlinu.

Izložba u Berlinu otvara se 24. septembra i u martu se seli u Muzej V i A. Na zajedničkoj izložbi naciće se neke od najpoznatijih Botičelijevih slika, uključujući mi dve predstave Venere - jedna iz Berlina i druga iz Turina plus slika koja je restaurisana u Viktorija i Albert muzeju - "Portret dame poznate kao Smeralda Bandineli". Na izložbi neće biti dva najpoznatija Botičelijeva dela iz Ufici galerije u Firenci - "Rađanje Venere" i "Primavera" jer je procenjeno da su previše krhke za putovanje.

Italijanska galerija pozajmila je za izložbu drugo Botičelijevo edlo - "Palas i kentaur". Izložba će, piše Rojters, pokazati kako su tanane, dugokose lepotice koje je Botičeli slikao u Firenci u drugoj polovini 15. veka uticale na slikare poput Endija Vorhola i Renea Magrita i dizajnere poput Else Skjapareli ili Dolče i Gabane, filmske režisere, fotografe i plesače.

Mark Evans, viši kustos u V i A muzeju kaže da je 250 godina posle smrti Botičeli bio demode ali da je ponovo "otkriven" u 19. veku kada je njegovo "Rađanje Venere" izloženo na njujorškom sajmu 1940. "Ona (Venera) je postala definitivni ideal za žene koje šetaju modnom pistom i imaju tu vrstu plesnog stava", rekao je Evans.

Viktorija i Albert Muzej, koji je poslednjih meseci imao nekoliko velikih hit izložbi poput one posvećene Dejvidu Bouviju i Aleksandru Mekvinu, novu izložbu opisuje kao glavni događaj proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: