"Sveti Đorđe" Paje Jovanovića u Galeriji "Dar Mar"

Ulje na platnu "Sveti Đorđe Spasitelj" čuvenog srpskog slikara Pavla Paje Jovanovića koje je predložak za mozaičku ikonu patrona hrama iznad portala u luneti Crkve svetog Đorđa na Oplencu biće od večeras izloženo u Galeriji "Dar Mar".

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.05.2015.

08:24

Default images
Sveti Ðorðe Spasitelj, Paja Jovanoviæ

Smatra se da je to delo nastalo oko 1920. godine, u vreme kada je Jovanović intenzivno slikao portrete, replike svojih poznatih dela, a ponekad i ikone za vladarsku porodicu Karađorđević.

Moguće je da je kao ideja ikona Svetog Đorđa sa likom Karađorđa bila prisutna kod umetnika još 1910, u vreme Jovanovićevog slikanja religioznih kompozicija i scena iz istorije Nemanjića za Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima, ili u vreme pregovora oko izrade ikonostasa za kapelu Sv. Andreja na novom dvoru na Dedinju, posle 1919. Ikona Svetog Đorđa Spasitelja je, međutim, dobila svoju mozaičku repliku na ulazu u hram tek u vreme dvadesetih godina prošlog veka, kada je i ceo posao ukrašavanja mauzoleja Karađorđevića bio okončan.

Ikona se u kompoziciji oslanja na nešto stariju ikonu svetog Đorđa, slikanu za Saborni hram u Sremskim Karlovcima. Ono što je na ikoni specifično, pored lika svetitelja kome je umetnik dao prepoznatljive crte lica Karađorđa, su četiri ocila, heraldičko znamenje na štitu, ali i natpis koji predstavlja svetog Đorđa ne samo kao zaštitnika mauzoleja kraljevske porodice Karađorđević, već i kao spasitelja ili oslobodilaca srpskog naroda.

Zbog ostvarenih vrednosti, taj rad ima svojstva značajnog kulturnog dobra, a pred publikom će biti do 9. juna. Sadašnji vlasnk je sliku kupio od Dušana Mihajlovića, stomatologa, uglednog građanina Zrenjanina, u čijoj se porodici slika nalazila i čuvala od pedesetih godina 20. veka, kada ju je Dušanov otac Vladimir, ugledni zrenjaninski lekar, otkupio od predhodne vlasnice Radmile Karađorđević, supruge Princa Đorđa Karađorđevića, do tada jedinog vlasnika ovog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: